84% van de huishoudens klaar voor beter energie inzicht

Van begin 2015 tot eind 2020 werkten de Nederlandse Netbeheerders zes jaar lang aan een megaproject: het aanbieden van de slimme energiemeter aan alle 8,4 miljoen huishoudens in Nederland. Het doel: minstens 80% van de huishoudens heeft in 2020 zo’n moderne energiemeter in de meterkast hangen. Dat doel werd, ondanks corona, behaald. 

Lees de special van Netbeheer Nederland hier

Waarom is dit belangrijk voor mij?

De slimme meter bied een aantal grote voordelen. Tot begin 2019 adviseerden wij altijd om de bestaande oude ferraris (zwarte terugdraai meter) te laten hangen tot het echt niet meer kon. Dit met name om het voordeel tov de slimme meter te behouden. Met de oude meters is het namelijk niet mogelijk om slimme constructies te bouwen welke bijna zonder uitzondering in het voordeel waren van de energiemaatschappijen. Met andere woorden, je kon vaak een bedrag tussen de 75 en 150 euro per jaar verdienen met de oude meter.

Tegenwoordig adviseren wij om altijd de slimme meter te accepteren.

Het energietransport netwerk raakt vol. Congestiemanagement en erg kostbare verzwaring van het netwerk is nodig om meer zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen op het bestaande net aan te sluiten. Ook verminderd het risico dat de netbeheerder de spanning op het netwerk laat oplopen tot 253 volt wat resulteert in het uitzetten van de zonnepanelen. Bij gebruik van bijvoorbeeld een full electric warmtepomp zonder gasaansluiting of je nieuwe laadpaal, wil je juist dat je panelen het altijd doen. Dit om een stabiele toevoer van goedkope kilowatts te waarborgen. Het op afstand uitzetten van de zonnepanelen ter bescherming van het transportnetwerk is begrijpelijk, maar kan snel de beoogde besparingen teniet doen.

Beter inzicht in je energieverbruik is sneller besparen!

Door gebruik te maken van de P1 poort op de slimme meter voor het loggen van gebruiksgegevens, kan je je inzicht in het energieverbruik verhogen. Je kunt ook gebruik maken van goedkope platformen als www.slimmemeterportal.nl. Dan krijg je voor €1,50 per maand een overzicht van je verbruik op elk moment van de dag en kan je groot of sluipverbruikers opsporen. Sluipverbruik van stroom is vaak 30% van de totale stroomverbruik van de woning dus besparen daarop kan kostbare kilowatts vrijmaken. Deze kan je dan weer inzetten om met een smart energy grid bijvoorbeeld te gaan verwarmen met een airco. Maar er is nog een belangrijke reden om nu al te beginnen met het vergroten van het het inzicht in je energieverbruik.

De thuisbatterij – thuisaccu komt er aan!

Op dit moment is de thuisaccu voor zonnepanelen nog erg kostbaar. De gemiddelde prijs zonder installatie ligt nu op €600 exclusief installatie per kilowattuur opslag.
Even een snelle berekening: Verbruik van de woning is 3650 kwh per jaar. Dat delen door 365 dagen is 10 kwh per dag. Dan kom je op een batterij van €6000 exclusief installatie. De verwachting uit de markt is dat de kosten rond 2027 rond de €100 per kilowattuur zullen zijn. Dat betekent een thuisaccu van €1000 exclusief installatie.
Er is dus nog voldoende tijd om de complexe berekening wat de perfecte batterij is voor jouw huis uit te voeren want bovenstaande berekening is wel erg vereenvoudigt. De vele variabelen zoals sluipverbruik van de woning, piek- en dal afname, maximale ontladingen, overschot zonne-energie in de zomer en tekort in de winter, integratie van laadpalen, standaarden voor slim laden, ontzien van het transportnetwerk moeten in acht genomen worden. En dit specifiek voor elke woning met de bijbehorende verbruikersprofielen.

Begin dus nu al met het in kaart brengen van je energieverbruik met de slimme meter.

Met deze statistische gegevens kan je energie adviseur je helpen een betere keuze te maken. Wacht niet te lang met het verzamelen van de gegevens want de overheid kan door subsidies op de thuisbatterij deze ineens wel erg interessant maken! Als alternatief is het vaak nu al mogelijk om de zonne-energie overschotten op te slaan in warmte-energie door gebruik te maken van een boiler. Hierdoor gaat ook de toekomstige thuisaccu voor je zonnepanelen niet achteruit als er weinig zonne-energie is in de winter. Duurzaam Wonen Wijzer staat klaar om u met deze overwegingen en berekeningen te helpen!