Verwarmen met een airco en verlaag uw gasverbruik

Verwarmen met een airco is vaak 50% goedkoper dan met gas.

Snel en effectief verduurzamen? Op zoek naar mogelijkheden om uw gasverbruik te verminderen? Heeft u een kamer die maar niet warm is te krijgen? Bent u een duurzame woning aan het ontwerpen en wilt u een onnodig grote warmtepomp voorkomen?
Dan bent u bij ons aan het juiste adres voor een goed advies en zorgeloze installatie van uw airco.

Wij leveren airco’s en onderhoud contracten voor de volgende merken

De keuze is er reuze!
Helaas werkt dit voor de meeste mensen averechts. De keuze is tegenwoordig zo groot dat het uitzoeken van de juiste airco een flinke uitdaging is geworden. Adviezen van buren, vrienden en kennissen op basis van hun woning varieren dan vaak ook van gelijk doen tot nooit doen. En ze hebben nog gelijk ook. Bekeken vanuit hun specifieke woning is een airco soms wel of juist niet interessant. Boek een advies gesprek met een van onze adviseurs om voor uw woning de juiste keuze te bepalen.

Waarom is de isolatie belangrijk als je wilt koelen met een airco?

Elke muur verliest warmte-energie in de winter en zal warmte-energie opnemen in de zomer. De mate waarin alle muren van de ruimte energie doorgeven bepaald voor een groot deel hoe sterk de airco moet zijn in kilowatt. Een kamer met een grote buitenmuur pal op het zuiden zal meer energie vragen om te koelen of te verwarmen omdat de transmissie van energie groter zal zijn.

” Het ontwerp van zelfs een enkele airco begint bij de opname van de bouwfysische kenmerken van uw woning “

Quickscan

Airco om te verwarmen?

De hedendaagse airco’s worden bijna zonder uitzondering geleverd met een inverter. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airco ook kan verwarmen. Dit houd dus in dat een airco ook in feite een warmtepomp is. Sterker nog voor de energielabels worden airco’s aangemerkt als ruimtegebonden warmtepompen.

Wat is het voordeel van een airco die ook kan verwarmen?

Vermindering van uw gasverbruik en verhogen van het comfort! Heel simpel.
Als de airco op de verwarm stand staat zal de ruimte met elektriciteit verwarmt worden. Hierdoor hoeft de CV minder gas te verbruiken om de ruimte te verwarmen of de warmtepomp minder groot te zijn. Het comfort kan worden verhoogd doordat een ruimte veel sneller verwarmt kan worden dan met een vloerverwarming. Een goede opname van uw wensen en eisen zal voor uw situatie een passend antwoord bieden.

Energieverbruik van airco die kan verwarmen

Maar wacht eens even, een airco die kan verwarmen gebruikt toch veel meer stroom? Dit is toch niet rendabel?
Dit klopt, een airco op de verwarm stand zal gemiddeld gezien 3 maal zo veel stroom verbruiken als op de koelstand. Maar gezien de huidige gasprijzen is het nog steeds vaak 50% goedkoper dan verwarmen met gas.
Helemaal als er ook zonnepanelen geinstalleerd worden. In de zomer kunt u dan de energie van de zonnepanelen gebruiken om uw woning goed koel te houden of op mooie dagen in de winter bij te verwarmen en zo gas besparen.
Een ander moment om airco’s te overwegen is als het aanleggen van CV leidingen erg moeilijk of kostbaar is. Of als je de huidige radiators moet vervangen voor laag temperatuur versies. Hierdoor kan de beoogde warmtepomp een stuk kleiner ontworpen worden.

Airco in een Smart Energy Grid

Als u een zonnepanelen systeem van Duurzaam Wonen Wijzer afneemt is het mogelijk om deze in een zogeheten Smart Energy Grid te plaatsen. Dit houd in dat de omvormer zo slim wordt gemaakt dat hij zelf zal merken dat er te veel zonne-energie is en dus aan het terugleveren is. Door het afbouwen van de salderingsregeling zal dit steeds minder gaan opleveren helaas. Hierdoor kan je de overtollige kilowatts beter inzetten voor de warmte of koeling vraag binnen de woning. Een smart energy grid zal dit automatisch voor u regelen op basis van vooraf ingeregelde schema’s. Natuurlijk helpen wij u hierbij zodat u er zelf geen omkijken naar heeft.

Zelf uw airco berekenen?

Een indicatie berekening voor een airco is vaak redelijk eenvoudig. De lengte x de breedte x de hoogte is het m3 inhoud van de kamer en vermenigvuldig deze met een waarde tussen de 30 en 50 watt. 30 voor een goed geïsoleerde ruimte en 50 voor een slecht geïsoleerde ruimte. Dus een ruimte van 5 x 4 meter x 2,5 meter hoogte is 50m3 en we vermenigvuldigen deze met 40 voor een matige geisoleerde ruimte. Dan komt men op een 2000 watt KOELVERMOGEN. Dit is niet het kwh verbruik aan elektra. Daar is weer een andere berekening voor welke ook rekening moet houden met de gebruiksprofielen van de bewoners. Zie onze Roadmap naar een Duurzame Woning Service voor meer informatie.

Airco onderhoud

Periodiek onderhoud van sterke elektrische apparaten is altijd aanbevolen. Zo ook bij airco’s. Eenmaal per jaar de filters schoon maken, bekabeling checken en eventueel koudemiddel bijvullen is dan ook aangeraden.
Als u kiest voor airco onderhoud tegelijk met wassen van de zonnepanelen dan kunnen we u direct 25% korting geven door het uitsluiten van 2 x voorrijkosten.
Door regelmatig onderhoud kan uw airco zomaar 10 tot 15 jaar meegaan!

Vraag ernaar bij en van onze adviseurs!

Advies over een airconditioning of er eentje laten plaatsen? Dan ben je bij Duurzaam Wonen Wijzer aan het aan het juiste adres. Wij zijn werkzaam in de omgeving van Best, Boxtel, Gemert, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Rosmalen, Schijndel, Son en Breugel, Uden en Veghel. Woont u ergens anders in Brabant of Gelderland? Ook dan helpen we u graag!