Behoud salderen en stimuleer de thuisbatterij

Vereniging Eigen Huis roept nieuw kabinet op om salderingsregeling bij zonnepanelen te behouden en thuisbatterij te stimuleren

Volgens Vereniging Eigen Huis spelen zonnepanelen een hoofdrol met betrekking tot het behalen van de klimaatdoelen. Ze zijn in staat om woningen fors te verduurzamen. Maar om dit mogelijk te maken, moet het wel gestimuleerd worden. De salderingsregeling is hierin essentieel.

Energierekening betaalbaar houden

Om ervoor te zorgen dat er voldoende draagvlak in de samenleving is, moet de energierekening betaalbaar blijven als je voor verduurzaming kiest. De overheid speelt hierin een sleutelrol. Het nieuwe kabinet moet volgens de Vereniging Eigen Huis inzien dat het stimuleren van verduurzaming op deze manier prioriteit heeft.

Daarbij zijn er meerdere manieren waarop je hiervoor kunt zorgen. Hoe dan ook moet dit in kleine, logische stappen. Zodoende blijft het voor iedereen overzichtelijk wat er gebeurt, wat het bijbehorende doel is en hoe we daar met z’n allen naar toewerken. Daarbij is er niet alleen een rol weggelegd voor zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook voor hybride warmtepompen en manieren om woningen beter te isoleren.
Dit is met name de reden waarom Duurzaam Wonen Wijzer de roadmap naar een Duurzame Woning service heeft ontworpen. Stap voor stap bouwen aan een verbeterde woning.

Thuisbatterij

Momenteel is het volgens de Vereniging Eigen Huis onverklaarbaar dat je als overheid klimaatdoelen hebt, maar verduurzamende maatregelen minder wilt gaan stimuleren. Dit gaat natuurlijk niet hand in hand. Je geeft er een verkeerd signaal mee af. Hierdoor gaat het totale draagvlak voor de energietransitie ook een tik krijgen.

Probeer in plaats daarvan juist met een thuisbatterij te gaan werken. Ga dit als overheid nationaal stimuleren. Mensen hebben dan thuis de mogelijkheid om de overtollige energie van de zonnepanelen op te slaan en kunnen in de avond een airco gebruiken om te verwarmen. Wanneer dit voordeliger gaat zijn op de uiteindelijke energierekening, zullen mensen hier zeker achter gaan staan. En gaat iedereen hier op grootschalige wijze gebruik van maken? Dan komen we als land al snel weer een stukje dichter bij de afgesproken klimaatdoelen.

Momenteel blijft de salderingsregeling nog minimaal tot 1 januari 2023 intact. Echter is het huidige wetsvoorstel dat men dit vanaf dan tot het jaar 2031 afbouwt richting 0. Zodoende wordt het jaar na jaar steeds minder aantrekkelijk om deze stap te nemen. Volgens de Vereniging Eigen Huis dus een keuze die op dit moment niet te verklaren valt.