Corona Zorgt Voor Hogere Energie Rekening – Deel 1 – Analyse

Nederland staat op zijn kop!
Nu bijna iedereen gevraagd wordt om thuis te blijven en/of te werken en het nieuws te volgen, verandert uw energieverbruik aanzienlijk.

Hoe kunnen we naast verminderde inkomsten door deeltijd WW, geen nieuwe klussen voor ondernemers en hogere prijzen door hamsteren ervoor zorgen dat onze energierekening niet sterk zal stijgen?

In deze 3 artikelen ga ik u laten zien hoe u uw energie verbruik in de gaten kan houden en wat voor maatregelen u kan nemen om ervoor te zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen.

Allereerst mijn diepste medeleven als u of mensen in uw omgeving ziek zijn geworden door dit afschuwelijke virus. Geen geld, materiële bezittingen of aanzien kan deze ellende verzachten en ik hoop dat u allen snel mag herstellen.

Om ervoor te zorgen dat de kosten voor thuisblijven en thuiswerken niet een nog grotere impact hebben op uw uitgaven, heb ik een 3-tal artikelen geschreven. Voor de inhoud van deze artikelen gebruik ik de kennis die ik tijdens ruim 700 energieadviezen heb opgedaan om u een helder beeld te schetsen waar het verbruik het meeste zal stijgen als u en uw kinderen thuis (moeten) blijven voor een langere periode.

Ik zal aan de hand van metingen in mijn eigen huis laten zien wat de impact is van thuisblijven. Daarnaast zal ik de meest voorkomende en eenvoudige aanpassingen in het gas- en elektraverbruik laten zien om niet verrast te worden door een hoge energierekening.

Begrijpen is Besparen!

Voor deze analyses gebruik ik de app van www.slimmemeterportal.nl welke voor €1,50 per maand aan te zetten is. De app stelt u in staat om per kwartier uw verbruik te laten zien.

Het typische elektraverbruik van mijn woning in deze tijd van het jaar is ongeveer 5 kilowatt per dag van maandag tot vrijdag.

Het typische m3 gasverbruik van mijn woning in deze tijd van het jaar is tussen 3 de 5 m3 per dag van maandag tot vrijdag.
Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de buitentemperatuur. Is het kouder, dan zal mijn woning meer gas verbruiken voor de verwarming.

In het weekend ziet het plaatje er heel anders uit!

Wanneer ik, mijn vrouw en mijn 2 kinderen van 6 en 9 jaar oud in het weekend thuis zijn, zal mijn woning in deze tijd van het jaar tussen de 9 en de 10 kilowatt per dag gebruiken.

Het typische gasverbruik zal, doordat de verwarming aanstaat en er wat langer gedoucht wordt, stijgen naar 6 tot 7 m3 gas per dag.

Dit is een stijging tussen de 40 en 50%!

Wat zal er dus met uw energieverbruik gebeuren als u gedurende 2 weken of langer thuis bent?

Juist! Die zal sterk stijgen!

Ik zie u snel rekenen. Op maandag tot vrijdag kost het huis aan energie (0,83 euro aan elektra en 3,74 euro aan gas) 4,57 euro per dag. In het weekend (1,65 euro aan elektra en 6,44 euro aan gas) 6,44 euro per dag. Dat is maar ongeveer 2 euro per dag meer. Als ik 2 weken thuis zit is dat 10 werkdagen á 2 euro = 20 euro meer.

Maar helaas is deze berekening te eenvoudig
Op zaterdag gaat mijn zoon Tijn naar voetbal, mijn dochter Ize naar de scouting, zelf ben ik bezig in de opslag en mijn vrouw gaat hardlopen. Op zondag gaan we vaak naar oma en opa, een stuk fietsen of iets leuks doen. Dit zijn verschillende activiteiten die buitenshuis plaatsvinden en geen energie van het huis nodig hebben.

Maar wat als je voor langere periode het huis niet uit mag?
Momenteel staat de verwarming bij ons iets hoger dan normaal, omdat we ons allen niet lekker voelen. De kinderen moeten hun huiswerk doen op de computer, kijken langer dan normaal TV en gamen meer. Zelf zit ik de hele dag achter de PC te werken (daar waar ik normaal bij klanten advies aan het geven ben) en mijn vrouw werkt ook vanuit huis. Ik drink redelijk wat koffie en mijn vrouw veel thee, waardoor de waterkoker en het koffiezetapparaat regelmatig in gebruik zijn. Even snel een broodje bakken voor de lunch, de vaatwasser laten draaien voor die favoriete koffiemok, de TV de hele dag aan om het laatste nieuws te horen, enz., enz., enz. Als u al deze punten meeneemt in de berekening, zal uw woning een stuk meer energie verbruiken dan in het weekend.

Hoe kan ik er dan voor zorgen dat ik niet die hoge energierekening ga krijgen?

Helaas is daar geen eenvoudig antwoord op. U zal er rekening mee moeten houden dat er meer energie in uw woning wordt verbruikt. Dat is nu eenmaal een feit van thuisblijven t.o.v. 8 uur per dag werken.
Maar we kunnen wel stappen nemen om ervoor te zorgen dat het niet de spuigaten uit loopt.

Hoe? Door bewust te worden wat het energieverbruik is van de apparaten in uw huis.
Begrijpen is Besparen!

In deel 2 ga ik aan de hand van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten door berekeningen laten zien wat de kosten kunnen zijn als u thuis moet blijven/werken.