Corona Zorgt Voor Hogere Energie Rekening – Deel 3 – M3 Gas Verbruik

Nederland staat op zijn kop!

Nu bijna iedereen gevraagd wordt om thuis te blijven en/of te werken en het nieuws te volgen, verandert uw energieverbruik aanzienlijk.

Hoe kunnen we naast verminderde inkomsten door deeltijd WW, geen nieuwe klussen voor ondernemers en hogere prijzen door hamsteren ervoor zorgen dat onze energierekening niet sterk zal stijgen?

In deze 3 artikelen ga ik u laten zien hoe u uw energie verbruik in de gaten kan houden en wat voor maatregelen u kan nemen om ervoor te zorgen dat de kosten niet uit de hand lopen.

In dit artikel bekijken we wat, door thuis te (moeten) blijven, het effect zal zijn op uw verbruik van m3 gas. Een m3 gas kost in Nederland gemiddeld €0,77 en door slim om te gaan met het verbruik, kunt u veel besparen en die hoge(re) energierekening misschien voorkomen.

De verwarming

De verwarming staat borg voor ruim 70% van het verbruik van uw totale m3 gas per jaar. Dus als uw verwarming ineens 10 dagen langer aanstaat, zal u dit direct gaan merken op uw energierekening.
Een rekensom, uitgaande van het verbruik van mijn woning á 1300 m3 gas per jaar:
70% x 1300 = 910 m3 gas voor verwarming
In de maand maart is het gasverbruik ongeveer 12,5% van het totaal voor verwarming:
910 m3 gas x 12,5 % = 114 m3 gas. Echter is dit gebaseerd op 7 dagen waarvan 5 dagen er vrijwel niemand thuis is.

Door metingen te verrichten met behulp van de app van www.slimmemeterportal.nl zie ik dat ik ongeveer 3 á 4 m3 per dag meer gebruik in vergelijking met een dag waarop ik niet thuis ben. De standaardregel voor mijn goed geïsoleerde woning per dag – wanneer het volledige gezin thuis is – is dus 2x het m3 gasverbruik dan wanneer ik niet thuis zou zijn.
3 x €0,77 per m3 gas = €2,31 per dag.
20 x €2,31 = €46,20 extra kosten (per 4 weken)

Zit uw m3 gasverbruik rond de 2300 m3 gas, dan zal het per dag rond de 6 á 7 m3 gas zijn.
6 x €0,77 per m3 gas = €4,62 per dag
20 x €4,62 = €92,40 extra kosten (per 4 weken)

Wat kunnen we doen om hierop te besparen?

– Draag warme kleren in huis zodat de verwarming niet te hoog hoeft te staan.
– Zet de verwarming uit in de kamers waar u niet hoeft te zijn.
– Zorg dat handen en voeten warm zijn, dan zal de rest van het lichaam ook warm aanvoelen.
– Ga onder een dekentje op de bank liggen. Stil zitten of liggen zal resulteren in een kouder gevoel.
– Verwarm alleen de kamer waar u thuis zit te werken.

Warm tapwater verbruik


30% van uw m3 gasverbruik wordt veroorzaakt door het gebruik van warm tapwater (douche, bad en keuken).
Het is waarschijnlijk niet zo dat u ineens 2 maal zo veel gaat douchen, al is een warm bad met een flinke griep wel erg lekker.

Toch zijn er veel besparingen te behalen op het gebied van tapwater. Hiervoor heb ik een Duurzaam Douchen calculator ontwikkeld. Vul de calculator in en sta versteld wat 5 minuten i.p.v. 10 minuten per douchebeurt kan besparen op het mgasverbruik!

Ventileren


Onderzoek toont aan dat 20% van uw warmte-energie verloren gaat door ventilatie. Of dit nu natuurlijke ventilatie (ramen open) of door mechanische ventilatie is. Ventileren is uitermate belangrijk voor het behouden van een gezond binnenklimaat in de woning door het verlagen van vocht en CO2-concentratie. Hoe kunnen we besparen op ventilatie tijdens het thuis zijn gedurende de corona uitbraak?

– Zet de ramen rond het middaguur – wanneer het warmer is – open en niet gelijk ’s ochtends vroeg. Door de hogere buitentemperatuur zal de warmte niet zo snel ontsnappen.
– Zet de mechanische ventilatie in de ochtend laag, rond het middaguur hoog en in de avond weer laag om op deze manier zo min mogelijk warmte te laten ontsnappen.

Eenvoudige aanpassingen


Welke aanpassingen kunnen we eenvoudig en kosteneffectief uitvoeren om het m3  gasverbruik te verlagen?

Deze maatregelen gelden natuurlijk niet alleen tijden de coronacrisis.

– Plaats radiatorfolie achter radiatoren die geplaatst zijn tegen de buitenmuren. Deze folie houdt een groot deel van de warmte tegen en reflecteert deze de ruimte in.
– Douche minder lang. De Duurzaam Douchen Calculator zal u een goed inzicht geven in hoeveel u kan besparen.

– Plaats radiatorventilatoren op de radiatoren om de ruimte sneller te verwarmen. Door de verhoogde luchtstroom zal er sneller meer warmte worden verspreid.
– Houd tussendeuren zoveel mogelijk dicht. Zeker als u de verwarming uitzet in de betreffende kamer.

– Stop oude afvoeren in het dak dicht met isolatiemateriaal. Warmte stijgt op en dit soort gaten in de thermische schil van uw woning zijn grote verliezers van energie.
– Plaats tochtstrippen
– Verhelp kieren en naden langs ramen en doorvoeren waar tocht uitkomt.

Dit was het laatste artikel in deze serie. Ik hoop dat u enkele goede ideeën heeft gekregen om het energieverlies en het verbruik van kilowatturen te verminderen of in ieder geval te reduceren.

Ik hoop dat iedereen die dit leest gezond uit deze crisis zal komen, zowel fysiek als financieel. Graag hoor ik het wanneer u nog goede suggesties heeft voor de lijst met aanpassingen.

Met vriendelijke groet,

Sander van der Velden
Adviseur duurzaam wonen
Duurzaam Wonen Wijzer