Verduurzamen van uw woning

Verduurzamen met een verbouwing of renovatie?

Wat zijn de meest rendementvolle stappen en waar moet ik rekening mee houden?

Verduurzaming is een proces!

Alle energie in je woning is met elkaar verbonden. De warmte die je radiators afgeven in de woonkamer zal door de beton- of balkenlaag de slaapkamers erboven verwarmen. De kieren en spleten in je dak geven de warmte van de slaapkamers of zolder weer af aan de buitenlucht. De energie die je opwekt met je zonnepanelen kan je inzetten voor het koelen van een ruimte met een airco of warmtepomp. De benodigde ventilatie trekt weer uit een of meerdere kamers warmteenergie welke door de vloerverwarming weer aangevuld moet worden. En ga zo maar door. Alleen door de hele woning als een compleet energie systeem te bekijken zal je de beoogde doelen en verwachtingen voor het verduurzamen van de woning gaan bereiken.

Pas als je de woning en de verbruikersprofielen als compleet energie systeem begrijpt, kan je gaan besparen!

Maar alleen de verduurzaming bekijken vanuit de energiebenodigdheden van de woning is niet voldoende. Er wonen namelijk ook mensen in die energie verbruiken. Hoe lang staan de bewoners gemiddeld onder de douche? Zijn er gamers in huis met krachtige computers die veel uren aan staan? Is de verschuiving naar thuis werken permanent? Komt er binnenkort een electrische wagen? Deze verbruikers vatten wij samen in verbruikersprofielen. Voeg de energiebenodigdheden van de woning samen met de verbruiksprofielen van de bewoners en het plaatje is compleet. Dit plaatje, de zogenaamde nulmeting, is het startpunt waarop je de mogelijke aanpassingen gaat onderzoeken en de rendementsberekeningen gaat baseren.

Roadmap naar een duurzame woning

Naast offertes voor zonnepanelen, airco, isolatie, ev laders, CV en warmtepompen kan Duurzaam Wonen Wijzer voor u alle energieopwekkers, verbruikers en verliezers in kaart brengen. Begrijpen is besparen! Deze informatie word dan in ons “Roadmap naar een duurzame woning” energie advies document samengevat. Hierin kijken we welke duurzame producten en diensten het meeste effect hebben, wat ze kosten, wat ze opleveren en welke subsidie mogelijkheden er zijn. Niet alleen voor nu maar ook voor de langere termijn. Van zonnepanelen, tot CV installaties, warmtepompen, elektrisch rijden en airconditioning met verwarming. Alle opties worden bekeken en samengevat in een eenvoudig stappenplan specifiek voor uw duurzaam huis. Vraag hieronder het demonstratie document aan met een voorbeeld gasloze woning.

  • 28 pagina’s met beschrijvingen van de meest gebruikte duurzame opties bij elke fase van de trias energetica
  • Gemiddelde kosten per optie en de verwachtte besparingen
  • Uitgebreide beschrijvingen over warmte en koel technieken zoals warmtepomp boilers, PVT en full electric warmtepompen
  • Analyse welke opties uw energielabel kunnen beinvloeden en de verwachtte label status na de installatie.
  • Overzicht welke mogelijke subsidies en financierings opties er zijn.

  De Trias Energetica, ontwikkeld door RVO en TU Delft, is de meest toegepaste strategie om energiebesparende maatregelen te nemen, zodat ze op een efficiënte manier samenwerken. Efficiënt in de zin van: zo duurzaam mogelijk, dus zo energiezuinig mogelijk en met zoveel mogelijk gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen.

  Duurzaam Wonen Wijzer werkt volgens de principes van de Trias Energetica. Maar deze is voor een groot deel gericht op nieuwbouw. Hierbij zijn bepaalde keuzes, zoals bijvoorbeeld balansventilatie met warmte terug winning, vaak nog mogelijk. In de bestaande bouw zijn veel van de keuzes niet meer mogelijk of te duur om uit te voeren. Hierdoor vullen wij de Trias Energetica iets anders in.

  Duurzaam wonen volgens de Trias Energetica

  1 – Verbeteren van de thermische schil van uw woning

  De enige reden waarom er een verwarmingssysteem in uw woning geplaatst wordt is omdat uw woning warmte verliest. Verminder de verliezen en u heeft mogelijk een minder groot warmteafgifte systeem en minder energie nodig.

  2 – Verbeteren van het warmteafgifte systeem in uw woning

  Na het verbeteren van de thermische schil is er minder energie nodig om uw woning comfortabel te verwarmen. Doordat de warmte en ventilatie stromen nu veranderd zijn , zal een analyse van het huidige warmteafgifte systeem plaats moeten vinden. Hierbij wordt gekeken naar de nieuwe benodigde energie van de woning en hoe deze met het beste resultaat af te geven.

  3 – Verlagen en opwekken van de benodigde energie

  Als het verbeterde warmteafgifte systeem is ontworpen dan is de volgende uitdaging hoe deze te voorzien van een kosteneffectief en duurzaam systeem voor het opwekken van de benodigde energie. Wij houden hier ook rekening met de verbruiksprofielen en hoe deze te optimaliseren. Dit is het technische samenspel tussen de CV, zonnepanelen, PVT, zonneboiler, warmtepomp en smart grid systemen.

  4 – Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en producten

  De techniek in de verduurzaming innoveert snel. Hierdoor komen er steeds meer producten welke een verbetering kunnen betekenen in de afgifte, opslag, opwekking van duurzame energie of gewoonweg minder energie verbruiken. Een partij met een oog op de toekomst zal niet alleen nu maar ook in de toekomst u kunnen helpen uw duurzaamheid doelen te realiseren.

  Verduurzaam uw woning – het stappenplan

  Stap 1 – Maak voor jezelf helder waarom je wilt verduurzamen

  Wil je primair kosten besparen? Moet je voldoen aan bouwbesluiten? Wil je het energielabel verbeteren? Wil je de wereld beter achterlaten dan dat je hem aantrof? Allemaal valide redenen maar door het voor jezelf op te schrijven maak je het uitzoeken van de vele duurzaming opties eenvoudiger.

  Stap2 – Analyse van de mogelijkheden

  Schakel een energie adviseur in die je begrip van de energiebenodigheden van de woning kan vergroten en je kan adviseren welke (on)mogelijkheden een renovatie of verbouwing biedt. Een goed onderzoek van de woning duurt vaak 2 tot 3 uur. Gratis advies is vaak onvolledig advies. Iemand die na 20 minuten een compleet beeld van de onderlinge relatie van de energiestromen in de woning kan schetsen zal vaak dingen missen. Besteed veel aandacht aan de thermische schil en hoe deze te beinvloeden is door de gekozen opties. Bij een grote verbouwing of renovatie zijn hier vaak de uitdagingen te vinden maar ook de mooie resultaten te behalen.

  Stap 3- Budgettering en plan van aanpak

  Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Zonder blikken of blozen kan je ruim 30.000 tot 50.000 euro spenderen aan een goed duurzaam huis. Maar wat is wijsheid? Welke primaire en welke secundaire duurzame opties helpen je bij het behalen van de doelen uit stap 1? Zijn die opties nu duidelijk? Maak dan, eventueel met je energie adviseur, een goed plan van aanpak en ga offertes aanvragen bij vertrouwde bedrijven. Vraag door naar referenties en lees de reviews op google en andere plaatsen.

  Stap 4 – Uitvoering van het project

  Het is zo ver! de geselecteerde bedrijven komen bij je in huis om de installaties uit te voeren. Let hierbij goed op de bewijslast voor een eventuele energielabel aanpassing. Van elke isolerende maatregel bijvoorbeeld moeten er foto’s tijdens de plaatsing en facturen van de gebruikte materialen met officiele verklaringen geleverd worden. Het zou natuurlijk zonde zijn als je wel het geld hebt uitgegeven aan een duurzame woning maar je kan het energielabel niet aanpassen omdat de bewijslast niet op orde is. Een tip: probeer zo veel mogelijk aanpassingen door hetzelfde bedrijf te laten doen of schakel een ketenverantwoordelijke in die de aansturing voor je zal verzorgen.

  Stap 5 – Monitoring en kijk naar de toekomst

  Daar zit je dan, in je super geisoleerde woning met warmtepomp voor de begane grond en airco’s voor op de slaapkamers. Maar hoe bevestig je dat je dan ook echt energiezuinig bent. De energierekening aan het einde van de maand zal natuurlijk een antwoord bieden maar het beste is om te kunnen monitoren. Doordat je bij de selectie van de bedrijven ook gelet hebt op de service en monitorings mogelijkheden en de rapporten die ze opleveren ben je klaar voor thuisbatterijen, smart grids en andere toekomstige technieken die je helpen nog verder op de energierekening te besparen en het milieu te ontzien.

  Geïnteresseerd in hoe wij deze informatie en uitgangspunten samen kunnen vatten in een energie advies voor de verduurzaming van uw woning? Download dan hier het E-book: Roadmap naar een duurzame woning.

   Maatwerk Advies – Roadmap naar een duurzame woning

   Met het advies rapport op maat van Duurzaam Wonen ontvangt u een uitgebreid rapport met alle mogelijke duurzame technieken op basis van de bouw fysische eigenschappen van uw woning. Wij volgen het opname protocol van de EPA-W / NTA8800 – Energielabels. Wij kijken onder andere naar isolatiestatus, het aantal kamers, de radiatoren en de cv, de huidige isolatie status, warm water verbruik en kuub gas en KWH verbruik. De uitkomsten hiervan worden aangevuld met een roadmap waarin de meeste effectieve maatregelen uitgebreid besproken worden om zo ver mogelijk af te kunnen stappen van fossiele brandstoffen.

   De schouw wordt bij u op locatie uitgevoerd en zal ongeveer 3 uur duren. Daarna voeren wij alle gegevens in de energieprestatie software in en gaan analyseren welke combinatie van nieuwe technieken het meest voordelig is. De gemiddelde doorlooptijd van het onderzoek en opstellen van de documentatie is ongeveer 3 weken, maar we kunnen ook tegen een meerprijs een spoed onderzoek uitvoeren. Er komen veel aspecten kijken bij het verduurzamen van een woning en door nu de juiste stappen te zetten is het vaak mogelijk om daar later meer rendement mee te behalen. Na het uitgebreide advies en rekenwerk begeleiden we u van A tot Z tijdens de installaties van het duurzaam wonen traject zodat u hier niet naar om hoeft te kijken. De kosten voor het opstellen van een adviesrapport hangen af van uw wensen en variëren van €499,- tot  €999,- afhankelijk van de grootte van het huis. De initiële investering in het onderzoekt lijkt hoog maar deze verdient u dubbel en dwars terug door het uitsluiten van dure misrekeningen en vinger wijzen als er iets niet loopt zoals het hoort. De kosten voor het adviesrapport kunnen in sommige gevallen vergoed worden door verduurzaming subsidies van de gemeente. Benieuwd of uw gemeente een subsidie beschikbaar heeft? Neem dan even contact met ons op.

   Het opstellen van een offerte voor alleen zonnepanelen of een airco is natuurlijk geheel vrijblijvend en kosteloos!

   Uitkomst: Document bij de meeste hypotheekverstrekkers voldoende voor het goedkeuren van duurzaam bouwbudget met hypotheekrente korting | Leveren bewijslast energielabel verbeteren | Offertes zonnepanelen, zonneboiler en/of isolatie | Offertes warmtepomp, AIRCO, PVT systeem en/of cv | Uitgebreide roadmap duurzaming waarin de mogelijke aanpassingen en besparingen besproken worden, wanneer dee het meest gunstig/kosteneffectief gerealiseerd kunnen worden en de bijbehorende EPC,EPA,COP berekeningen voor het energielabel verbeteren. Wij bewaken de afspraken met deel leveranciers en ontzorgen u compleet tijdens de installatie.

   Ervaringen van klanten

   De wens van de klant staat centraal

   “De monteurs van dit bedrijf zijn erg gedreven en niet bang voor een bui regen van heel de dag. Super gewerkt en kwaliteit geleverd, afspraken na gekomen en een aanrader om mee in zee te gaan.”

   Sander Aarts

   “Sander is betrokken, geduldig en professioneel. Hij adviseert je goed en legt alles in begrijpelijke taal en duidelijke stappen uit. Ik kan hem van harte aanbevelen!”

   Mark Soons

   E-book aanvragen