Verduurzamen van uw woning
VERDUURZAAM UW WONING – HET STAPPENPLAN
Wat voor mobiele telefoon had je 15 jaar geleden? Beetje vreemde vraag als je het over verduurzaming wilt hebben maar … Een Nokiaatje? Een Motorola flip phone? Moet je nagaan hoe de wereld is veranderd sinds de opkomst van de smartphone! Ze zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Dit gaat hetzelfde zijn met de energietransitie. Er komen zo veel nieuwe technieken aan om kosten te besparen en het mileu te ontzien dat het nu heel eenvoudig is om voor de goedkoopste of populairste optie te kiezen en daar later veel spijt van te hebben. Zou je nu een Iphone 11 kopen terwijl je weet dat de versie 15 eraan zit te komen? Wist je dat er een Iphone 15 aan zat te komen?
Ontzorg jezelf en voorkom desinvesteringen door een energie adviseur in je plannen mee te nemen. Hij of zij verdient zich door de geleverde kennis en kunde vaak meervoudig terug. De toekomst voorspellen kan hij niet maar hij kan je wel helpen een duurzame woning te bouwen dat klaar is om toekomstige technieken te integreren. Bekijk het stappenplan goed en informeer naar ons “Roadmap naar een Duurzame Woning” energieadvies.
Stap 1 – Maak voor jezelf helder waarom je wilt verduurzamen
Wil je primair kosten besparen? Moet je voldoen aan bouwbesluiten? Wil je het energielabel verbeteren? Wil je de wereld beter achterlaten dan dat je hem aantrof? Allemaal valide redenen om de woning te gaan verduurzamen. Noteer de belangrijkste 2 redenen. Door het voor jezelf op te schrijven maak je het uitzoeken van de vele duurzaming opties eenvoudiger.
Stap2 – Analyse van de mogelijkheden
Schakel een energie adviseur in die je begrip van de energiebenodigheden van de woning kan vergroten en je kan adviseren welke (on)mogelijkheden een duurzame renovatie of verbouwing biedt. Een goed onderzoek van de woning duurt vaak 2 tot 3 uur. Gratis advies is vaak onvolledig advies. Iemand die na 20 minuten een compleet beeld van de onderlinge relatie van de energiestromen in de woning kan schetsen zal vaak dingen missen. Isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, airco‘s, infrarood panelen, de mogelijkheden zijn enorm. Zorg ervoor dat het energieadvies niet alleen een overzicht biedt van de mogelijkheden op dit moment, maar ook in de toekomst! Besteed veel aandacht aan de thermische schil en hoe deze te beinvloeden is door de gekozen opties. Bij een grote verbouwing of renovatie zijn hier vaak de uitdagingen te vinden maar ook de mooie resultaten te behalen.
Stap 3- Budgettering en plan van aanpak
Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Zonder blikken of blozen kan je ruim 30.000 tot 50.000 euro spenderen aan een goed duurzaam huis. Maar wat is wijsheid? Welke primaire en welke secundaire duurzame opties helpen je bij het behalen van de doelen uit stap 1? Zijn die opties nu duidelijk? Maak dan, eventueel met je energie adviseur, een goed plan van aanpak en ga offertes aanvragen bij vertrouwde bedrijven. Vraag door naar referenties en lees de reviews op google en andere plaatsen.
Stap 4 – Uitvoering van het project
Het is zo ver! de geselecteerde bedrijven komen bij je in huis om de duurzame installaties uit te voeren. Let hierbij goed op de bewijslast voor een eventuele energielabel aanpassing. Van elke isolerende maatregel bijvoorbeeld moeten er foto’s tijdens de plaatsing en facturen van de gebruikte materialen met officiele verklaringen geleverd worden. Het zou natuurlijk zonde zijn als je wel het geld hebt uitgegeven aan een duurzame woning maar je kan het energielabel niet aanpassen omdat de bewijslast niet op orde is. Een tip: probeer zo veel mogelijk aanpassingen door hetzelfde bedrijf te laten doen of schakel een ketenverantwoordelijke in die de aansturing voor je zal verzorgen.
Stap 5 – Monitoring en kijk naar de toekomst
Daar zit je dan, in je super geisoleerde woning met zonnepanelen, warmtepomp voor de begane grond en airco’s voor op de slaapkamers. Maar hoe bevestig je dat je dan ook echt energiezuinig bent. De energierekening aan het einde van de maand zal natuurlijk een antwoord bieden maar het beste is om te kunnen monitoren. Doordat je bij de selectie van de bedrijven ook gelet hebt op de service en monitorings mogelijkheden en de rapporten die ze opleveren ben je klaar voor thuisbatterijen, smart grids en andere toekomstige technieken die je helpen nog verder op de energierekening te besparen en het milieu te ontzien.
“De energietransitie gaat zo snel dat er bijna maandelijks nieuwe mogelijkheden bij komen. Voorkom desinvesteringen en verkeerde keuzes door de wildgroei aan duurzame producten. Een gedegen energieadvies plan gaat je helpen bij het ontdekken van de juiste mogelijkheden en het duurzaam upgraden van je woning.”
Wil je compleet ontzorgt worden en ons als energie adviseurs inschakelen om je door het bos van duurzame mogelijkheden heen te loodsen? Neem dan contact op via onderstaand formulier. We helpen je graag!
Roadmap naar een duurzame woning
Naast offertes voor zonnepanelen, airco, isolatie, ev laders, CV en warmtepompen kan Duurzaam Wonen Wijzer voor u alle energieopwekkers, verbruikers en verliezers in kaart brengen. Begrijpen is besparen! Deze informatie word dan in ons “Roadmap naar een duurzame woning” energie advies document samengevat. Hierin kijken we welke duurzame producten en diensten het meeste effect hebben, wat ze kosten, wat ze opleveren en welke subsidie mogelijkheden er zijn. Niet alleen voor nu maar ook voor de langere termijn. Van zonnepanelen, tot CV installaties, warmtepompen, elektrisch rijden en airconditioning met verwarming. Alle opties worden bekeken en samengevat in een eenvoudig stappenplan specifiek voor uw duurzaam huis. Vraag hieronder een voorbeeld Roadmap document aan van een verduurzaming naar een gasloze woning.

- 28 pagina’s met beschrijvingen van de meest gebruikte duurzame opties bij elke fase van de trias energetica
- Gemiddelde kosten per optie en de verwachtte besparingen
- Uitgebreide beschrijvingen over warmte en koel technieken zoals warmtepompboilers, airco, PVT en full electric warmtepompen
- Analyse welke opties uw energielabel kunnen beinvloeden en de verwachtte label status na de installatie.
- Overzicht welke mogelijke subsidies en financierings opties er zijn.
Verduurzaming is een proces dat begint met een goed begrip van de woning.
Alle energie in je woning is met elkaar verbonden. De warmte die je radiators afgeven in de woonkamer zal door de beton- of balkenlaag de slaapkamers erboven verwarmen. De kieren en spleten in je dak geven de warmte van de slaapkamers of zolder weer af aan de buitenlucht. De energie die je opwekt met je zonnepanelen kan je inzetten voor het koelen van een ruimte met een airco of warmtepomp. De benodigde ventilatie trekt weer uit een of meerdere kamers warmteenergie welke door de vloerverwarming weer aangevuld moet worden. En ga zo maar door. Alleen door de hele woning als een compleet energie systeem te bekijken zal je de beoogde doelen en verwachtingen voor het verduurzamen van de woning gaan bereiken.
Pas als je de woning en de verbruikersprofielen als compleet energie systeem begrijpt, kan je gaan besparen!
Maar alleen de verduurzaming bekijken vanuit de energiebenodigdheden van de woning is niet voldoende. Er wonen namelijk ook mensen in die energie verbruiken. Hoe lang staan de bewoners gemiddeld onder de douche? Zijn er gamers in huis met krachtige computers die veel uren aan staan? Is de verschuiving naar thuis werken permanent? Komt er binnenkort een electrische wagen? Deze verbruikers vatten wij samen in verbruikersprofielen. Voeg de energiebenodigdheden van de woning samen met de verbruiksprofielen van de bewoners en het plaatje is compleet. Dit plaatje, de zogenaamde nulmeting, is het startpunt waarop je de mogelijke aanpassingen gaat onderzoeken en de rendementsberekeningen gaat baseren.
Geïnteresseerd in hoe wij deze informatie en uitgangspunten samen kunnen vatten in een energie advies voor de verduurzaming van uw woning? Download dan hier het E-book: Roadmap naar een duurzame woning.
Maatwerk Advies – Roadmap naar een duurzame woning
Met het advies rapport op maat van Duurzaam Wonen ontvangt u een uitgebreid rapport met alle mogelijke duurzame technieken op basis van de bouw fysische eigenschappen van uw woning. Wij volgen het opname protocol van de EPA-W / NTA8800 – Energielabels. Wij kijken onder andere naar isolatiestatus, het aantal kamers, de radiatoren en de cv, de huidige isolatie status, warm water verbruik en kuub gas en KWH verbruik. De uitkomsten hiervan worden aangevuld met een roadmap waarin de meeste effectieve maatregelen uitgebreid besproken worden om zo ver mogelijk af te kunnen stappen van fossiele brandstoffen.

De schouw wordt bij u op locatie uitgevoerd en zal ongeveer 3 uur duren. Daarna voeren wij alle gegevens in de energieprestatie software in en gaan analyseren welke combinatie van nieuwe technieken het meest voordelig is. De gemiddelde doorlooptijd van het onderzoek en opstellen van de documentatie is ongeveer 3 weken, maar we kunnen ook tegen een meerprijs een spoed onderzoek uitvoeren. Er komen veel aspecten kijken bij het verduurzamen van een woning en door nu de juiste stappen te zetten is het vaak mogelijk om daar later meer rendement mee te behalen. Na het uitgebreide advies en rekenwerk begeleiden we u van A tot Z tijdens de installaties van het duurzaam wonen traject zodat u hier niet naar om hoeft te kijken. De kosten voor het opstellen van een adviesrapport hangen af van uw wensen en variëren van €499,- voor de meeste woningen tot €999,- als er ook inpandige praktijk- of bedrijfsruimten zijn. De initiële investering in het onderzoekt lijkt hoog maar deze verdient u dubbel en dwars terug door het uitsluiten van dure misrekeningen en vinger wijzen als er iets niet loopt zoals het hoort. De kosten voor het adviesrapport kunnen in sommige gevallen vergoed worden door verduurzaming subsidies van de gemeente. Benieuwd of uw gemeente een subsidie beschikbaar heeft? Neem dan even contact met ons op.
Het opstellen van een offerte voor alleen zonnepanelen of een airco is natuurlijk geheel vrijblijvend en kosteloos!
Uitkomst: Document bij de meeste hypotheekverstrekkers voldoende voor het goedkeuren van duurzaam bouwbudget met hypotheekrente korting | Leveren bewijslast energielabel verbeteren | Offertes zonnepanelen, zonneboiler en/of isolatie | Offertes warmtepomp, AIRCO, PVT systeem en/of cv | Uitgebreide roadmap duurzaming waarin de mogelijke aanpassingen en besparingen besproken worden, wanneer dee het meest gunstig/kosteneffectief gerealiseerd kunnen worden en de bijbehorende EPC,EPA,COP berekeningen voor het energielabel verbeteren. Wij bewaken de afspraken met deel leveranciers en ontzorgen u compleet tijdens de installatie.
E-book Roadmap naar een Duurzame Woning aanvragen
Ervaringen van klanten
De wens van de klant staat centraal
“Vakmensen die weten waar ze mee bezig zijn, alles op tijd geleverd. Ook de afwerking, zoals het wegwerken van de kabels binnen, en de symmetrische plaatsing van de zonnepanelen op het dak geeft het geheel een professionele uitstraling. Al met al zeer tevreden.”
“Sander is betrokken, geduldig en professioneel. Hij adviseert je goed en legt alles in begrijpelijke taal en duidelijke stappen uit. Ik kan hem van harte aanbevelen!”