Energielabel geeft nu meer informatie over gasloos wonen

Nieuw energielabel geeft onmiddellijk duidelijkheid over isolatie zonder aardgas

De afgelopen jaren is de energietransitie meer en meer in de spotlight terechtgekomen. Het is dan ook fijn om te zien dat er op dit gebied sprake is van positieve ontwikkelingen. Zo is er sinds 1 augustus 2021 een nieuw energielabel in omloop. Hierop staat duidelijk aangegeven of de betreffende woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Daarmee krijgt de woning als het ware de goedkeuring om van het aardgas af te gaan. Het is daarvoor voldoende geïsoleerd.

Vervangers aardgas

Voldoet je woning aan deze standaard? Dan kom je in aanmerking voor een warmtepomp of het warmtenet. Dit geeft een duidelijke indicatie van de potentie van een woning. Wanneer een woning bijvoorbeeld op de huizenmarkt komt, is het voor nieuwe kopers erg waardevol om te weten of de woning aan de standaard voldoet. In verband met de financiering speelt dit een essentiële rol.

Gezien de introductie van dit energielabel, gaan woningeigenaren meer gemotiveerd zijn om woningen goed te isoleren. Het zal de waarde van een woning flink doen stijgen. Bovendien is het fijn om een bepaald doel te hebben om naar toe te werken. Men weet nu wanneer een woning écht goed geïsoleerd is.

Warmteverlies voorkomen

Warmteverlies vindt in een woning op verschillende manieren plaats. Bijvoorbeeld via de muren, kieren en deuren. Zaken als de kierdichtheid, het ventileren van een woning en de algehele isolatie zijn hierbij betrokken. Is dat allemaal in orde? Dan ligt duurzame warmtevoorziening met bijvoorbeeld een warmtepomp, PVT of airco binnen handbereik.

Daarbij hebben woningen met een bouwjaar van voor 1945 vaak geen spouwmuur. Hiervoor gelden dan weer net iets soepelere regels. Zij hebben dan wel een warmtebron nodig die een minimale aanbodtemperatuur van 70 graden Celsius kent.

Extra streefwaarden

Naast de standaard voor de algehele woning, is er ook sprake van streefwaarden voor afzonderlijke gedeeltes. Daarmee is dan aangegeven in welke mate een dak, een vloer of een wand bijvoorbeeld geïsoleerd is. Voldoet deze aan de streefwaarden? Dan hoeven in dat deel geen verbeteringen plaats te vinden. Gezien dit vanaf nu ook op het energielabel staat, is er in één klap meer duidelijkheid. Maatregelen als deze gaan net als het behoud van de salderingsregeling de energietransitie alleen maar verder stimuleren.