Enorme verhoging transportkosten resulteert in hogere kosten zonnepanelen

Hogere transportkosten Chinese zonnepanelen richting Rotterdam ($13.000)

De transportkosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Zodoende wordt het dus steeds duurder om Chinese zonnepanelen van China naar Rotterdam te krijgen. Een paar weken geleden stegen deze kosten in een week tijd met 159 dollar tot 12.954 dollar. Daarmee is wel eindelijk een vermindering van de stijging in de prijzen ingezet. Met andere woorden; de prijzen stijgen steeds minder snel. Desondanks is de prijs nog steeds meer dan 50% hoger dan dat het een jaar geleden was.

In april voor het laatst zo’n kleine stijging

De World Container-Index (WCI) is voor een container van 40 voet maar met 1 procent gestegen. Dit hield in dat de prijzen van 8.795,77 dollar naar 8.882,56 zijn gestegen. Gemeten vanaf april 2021 is dit de laagste stijging. De verwachting is dan ook dat het tempo waarin de prijzen van transport blijven stijgen, steeds iets minder snel gaat zijn.

Waarom de hoge transportkosten?

De bizarre prijsontwikkelingen van de afgelopen maanden zijn op meerdere manieren te verklaren. Enerzijds is er bijvoorbeeld de blokkade van het Suezkanaal geweest. Daarnaast is er een tijd lang sprake geweest van een tekort aan containers. Beiden hebben een effect gehad op de prijzen.

Tegelijkertijd kun je niet ontkennen dat er een verband ligt met de coronacrisis. Want aan het begin van de crisis lag de prijs van een 40-voets container vanuit China richting Nederland nog rond de 1.500-2.000 dollar. Nu is dat dus ruim 11.000 dollar meer geworden.

Het effect op de zonnepanelen is daarmee intussen ook significant. Normaliter passen er ongeveer tussen de 800 en 900 zonnepanelen in een container. Voor grotere zonnepanelen geldt dat dit er logischerwijs nog iets minder zijn. Wanneer je dan naar de transportkosten per zonnepaneel gaat kijken, merk je al snel dat deze fors zijn gestegen. Dit zal ergens tussen de 12 en 18 dollar per zonnepaneel zijn.

Al met al is het effect op de prijs van zonnepanelen geen positieve geweest. Het is op dit moment iets duurder om deze vanuit China aan te schaffen. Mede dankzij dit soort ontwikkelingen stelt bijvoorbeeld de Vereniging Eigen Huis dat stimulerende maatregelen voor zonnepanelen broodnodig zijn.