Gasloos wonen PVT

PVT systeem

Zonnepanelen worden ingezet om stroom op te wekken. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van zonnecollectoren die verbonden zijn aan een zonneboiler. Hiermee wordt dus ook het gebruikte water door de zon opgewarmd. Maar niet altijd kunnen beide systemen naast elkaar gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat het dakoppervlak daar te klein voor is.

Een PVT systeem combineert beide systemen. Een PVT systeem bestaat uit zonnepanelen waarmee zowel elektriciteit als warm water opgewekt kan worden. Het voordeel van een PVT systeem is dat je met maar één type zonnepaneel van doen hebt, wat esthetisch beter oogt en de zonnepanelen vangen veel meer energie op dan de traditionele zonnepanelen. U moet nog wel een voorraadvat laten plaatsen voor opslag van warm water.

De voordelen

Steeds meer mensen willen hun huis verduurzamen en willen minder/geen gas. Met een PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar er wordt ook warm water mee gemaakt. Het dak krijgt nu dus een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden. In combinatie met een warmtepomp zorgt dit systeem zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater.

  • bespaar op elektriciteit én gas
  • help mee aan een duurzame wereld
  • te combineren met een warmtepomp
  • lange levensduur

Welk PVT Systeem

Als u een PVT-systeem wilt aanschaffen moet u een keuze maken tussen PVT collectoren of panelen. Een PVT-systeem is vooral aan te raden wanneer u weinig dakoppervlak hebt en veel energie per vierkante meter wilt opwekken.

PVT systemen zijn een vrij nieuwe techniek. Het is dan ook een techniek die nog veel ontwikkelingen doormaakt maar veel potentie heeft en op dit moment al een interessante investering is in sommige omstandigheden. Een PVT systeem is echter wel een vrij dure investering ten opzichte van normale zonnepanelen. Een PVT-systeem levert warmte en elektriciteit. Dit betekent dat je gaat besparen op jouw gas- en elektriciteitsrekening.

Prijs

De prijs van een PVT-systeem varieert natuurlijk per merk en type paneel/collector. Een paneel kost ongeveer 900 euro. Voor een gemiddeld gezin moet je voor het gehele systeem denken aan 8.000 tot 16.000 euro. De levensduur van de PVT panelen is zo’n 30 jaar. Dit zorgt ervoor dat de panelen goed terug te verdienen zijn.

PVT Panelen

Er zijn twee soorten PVT-systemen. Namelijk PVT panelen en PVT collectoren.

Het verschil hierin zit hem in de warmte of elektriciteit. PVT panelen zijn zonnepanelen met daarachter een absorbeerplaat met koperen leidingen die de warmte opneemt van de zon. Met deze warmte wordt de vloeistof in de leidingen opgewarmd en deze vloeistof zorgt ervoor dat het water in het voorraadvat wordt verwarmd. Het voorraadvat zorgt er voor dat het tapwater wordt verwarmd, deze is aangesloten tussen het PVT paneel en de Cv-ketel. Bij PVT panelen ligt de nadruk vooral op elektriciteitsproductie. PVT panelen zijn geschikt voor huishoudens met een hoge elektriciteitsvraag of in combinatie met een warmtepomp.

Een PVT paneel zonnepaneel is een combinatie waarbij warmte en stroom in dezelfde collector is verwerkt. Dit PVT principe is een combinatie van stroom opwekken en de warmte tegelijkertijd gebruiken voor het verwarmen van water of het voeden van een warmtepomp. Het gaat hierbij over een hybride zonnepaneel, dat niet alleen elektrische energie geeft (PV is dus zonnestroom), maar ook thermische energie (T staat voor thermisch en dat is warmte)

PVT Collectoren

Er zijn twee soorten PVT collectoren, namelijk afgedekte en onafgedekte PVT-collectoren.

Je kunt de afgedekte PVT cellen zien als de watergekoelde fotovoltaïsche modules en de onafgedekte PVT modules zijn luchtgekoeld en het meest verbreid. Een PVT collector heeft een geïsoleerde beglazing om het paneel heen. Hierdoor krijg je een hogere opbrengst aan warmte. Dit zorgt er wel voor dat het systeem een stuk warmer wordt en hierdoor neemt het rendement van de elektriciteit juist af. PVT collectoren zijn geschikt voor huishoudens met een groot warmtegebruik.

  • Kennis en ervaring
  • Korte lijnen
  • Deskundig advies
  • Vakwerk