Geen BTW-teruggave bouwkosten nieuwe woning met zonnepanelen

Hoge Raad beslist: Geen recht op btw-teruggave bouwkosten nieuwe woning bij installatie zonnepanelen

Voor eigenaren van een nieuwe woning was er de hoop dat het plaatsen van zonnepanelen zou leiden tot recht op btw-teruggave van de bouwkosten. In de praktijk blijkt nu dus niets minder waar te zijn. De Hoge Raad heeft gesproken en geoordeeld dat hier geen basis voor is.

Opeenvolgende rechtszaken

Een persoon besloot om in 2015 grond aan te schaffen om hier een woning op te bouwen. Daar besloot de persoon in kwestie zonnepanelen op te plaatsen. Vervolgens besliste de Belastingdienst dat er alleen op de zonnepanelen btw teruggevraagd kon worden. De woningeigenaar was het hiermee oneens. Hij vond dat het perceel en het woonhuis voor de exploitatie van de zonnepanelen werden gebruikt. Met andere woorden; hij had recht op extra btw-aftrek.

In de periode die volgde, ontstonden meerdere rechtszaken. De man in kwestie gaf aan dat hij de grond had gekocht en het huis had gebouwd om puur de plaatsing van zonnepanelen te realiseren. De rechter besloot dit standpunt te verwerpen, aangezien er geen duidelijk verband tussen beide zaken te vinden was.

Niet opgeven

Ondanks meerdere uitspraken tegen zijn standpunt, besloot de man niet op te geven. Hij stapte naar de Hoge Raad om het daar nogmaals te proberen. Echter was ook dit dus zonder resultaat. Het Hoge Raad besloot dat de man hoe dan ook de kosten voor het bouwen van de woning zou hebben gemaakt. Zelfs als hij had besloten om geen zonnepanelen te gaan kopen. Op basis van deze informatie vond de Hoge Raad dat de argumenten van de man ongegrond waren bewezen.

Uiteindelijk is het dus wel de bedoeling dat je een duidelijke reden hebt voor meer btw-teruggave. Over de aanschaf van de zonnepanelen zelf valt gelukkig niet te discussiëren. Er zijn nog altijd veel manieren waarop de overheid stimuleert om zonnepanelen aan te schaffen. Dit is hoognodig. Zeker sinds de afgelopen tijd bijvoorbeeld de transportkosten van zonnepanelen uit een land als China flink hoger zijn geworden. Hulp bij verduurzaming is dan altijd welkom.