Hoogste stroomprijzen sinds 2009: Windmolens en zonnepanelen mogelijke oplossing

We leven op dit moment in een tijd waarin de vraag naar stroom en gas hoger is dan het aanbod. Hierdoor is het dan ook niet meer dan logisch dat de prijs begint te stijgen. Echter gebeurt dit momenteel zo rap, dat de prijzen voor stroom en gas ineens op het hoogste niveau sinds 2009 liggen. Het is daarom een kwestie van kijken naar wind- en zonne-energie voor eventuele oplossingen van dit probleem.

Fikse stijging tarieven

Deze prijsstijgingen zijn op verschillende vlakken zichtbaar. Aan de ene kant zien we bijvoorbeeld dat de variabele tarieven per 1 juli flink zijn gestegen. Tegelijkertijd geldt dit ook voor de vaste tarieven die 1 en 3 jaar vaststaan. Alles bij elkaar komt dit neer op een gemiddelde prijsstijging van zo’n 10 procent. Het is de website Pricewise die dit meldt. Zij weten als geen ander welke prijzen er momenteel aan de consument worden aangeboden.

Voor de gastarieven geldt dat ze hun hoogste punt hebben bereikt sinds het ‘dure’ jaar 2015. Voor stroom is er zelfs een nog duidelijkere stijging zichtbaar. De prijzen voor stroom zijn niet meer zo hoog geweest sinds het jaar 2009.

Interessant om daarbij op te merken is dat energieleveranciers toenemend naar de lange termijn lijken te kijken. Want wanneer je voor directe levering wilt kiezen, zijn de prijzen zeer hoog. Kies je echter voor de variant waarbij de levering pas over een jaar begint, dan ligt de prijs ineens een stuk lager. Met andere woorden; het is voor het eerst in de geschiedenis van Pricewise dat je met een 3-jarig energiecontract goedkoper uit bent dan met een 1-jarige. Iets wat in het verleden dus eigenlijk nooit voorkwam.

Komende tijd geen verandering

Gezien de levering van energie vanaf het volgende kwartaal ook nog erg duur is, lijkt het erop dat er de komende tijd geen verandering in de prijs te verwachten is. Deze hoge prijzen houden naar alle waarschijnlijkheid nog wel een paar maanden aan.

Voor de periode die daarop gaat volgen, is het belangrijk dat zonnepanelen en windmolens hun werk gaan doen. Zij zijn namelijk in staat om het energieaanbod significant te verhogen. Het is namelijk een logisch gevolg van een toenemend aanbod dat de prijs gaat dalen. Hetzelfde geldt met betrekking tot gas. Ook daarbij is de hoop dat een toenemend aanbod de stijgende prijzen tegen zal gaan.

Een keuze maken

Wat je energiecontract betreft moet je dus een keuze maken. Ga je voor een 1-jarig contract met hoge prijzen en eventuele welkomstkortingen? Of gok je erop dat de prijzen van energie de komende jaren hoog blijven of zelfs verder gaan stijgen? In dat geval is er namelijk zeker wat te zeggen voor het afsluiten van een 3-jarig contract.

Aan de ene kant kies je dus voor flexibiliteit wanneer je voor een 1-jarig contract kiest. Na een jaar heb je altijd nog de mogelijkheid om op een nieuwe aanbieding in te gaan. Met een 3-jarig energiecontract geef je de voorkeur aan zekerheid en stabiliteit. De tarieven voor jouw gas en energie gaan dan de komende 3 jaren in ieder geval niet meer veranderen. Tenzij je bereid bent hier een boete voor te betalen..