Isolatie en ventilatie

Uw woning isoleren

Het isoleren van de woning is het meest belangrijke wat u kunt uitvoeren om een duurzame woning te verkrijgen. Hiervoor kunt u vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie laten uitvoeren.

Ook het plaatsen van hoogrendementsglas kan een behoorlijke energiebesparing opleveren. Wanneer u uw volledige woning heeft laten isoleren, dan heeft u het meeste werk voor een duurzame woning er al opzitten.

Woningisolatie

Om duurzaam wonen mogelijk te maken, zijn er wel enkele ingrepen aan uw woning nodig. Bij de ene woning zal dit meer zijn dan bij een andere woning. Normaliter zijn oudere woningen veel minder duurzaam dan nieuwe woningen. Met een oudere woning zult u waarschijnlijk meer moeten investeren. Er zijn dan ook diverse maatregelen die u kunt nemen.

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie

Zelf schouwen

Benieuwd welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen? Met ons zelf schouwen document ontdekt u welke aspecten van uw woning geschikt zijn voor een duurzaamheid upgrade. Onze zelf schouwen documentatie zijn op basis van Trias Energetica. Elke duurzaamheid optie is ondersteunend aan een ander om zo een win-win-win situatie te creëren. Dit is goed voor de portemonnee én voor het milieu!

Geluidswerend

Een van de aantrekkelijke kanten van HR++ is  dat het glas geluidswerend is. Zeker als u in een lawaaiige buurt woont met veel omgevingsverkeer of  kinderen, is het aanmeten van nieuw glas een aangename maatregel. U merkt meteen na het plaatsen dat u minder last heeft van geluiden uit uw directe omgeving

Kierdichtheid

Met kierdichtheid wordt ook wel de luchtdichtheid bedoeld. Het is van belang dat de luchtdichtheid aan de norm voldoet die wordt berekend aan de hand van de EPC berekening. EPC staat hierbij voor Energie Prestatie Coëfficiënt.

Ventilatie

Als men goed geïsoleerd heeft is ventilatie erg belangrijk. Ventilatie zorgt voor schone lucht en lagere luchtvochtigheid in de woning. Maar ventilatie is ook verantwoordelijk voor het verliezen van gauw 20% van de warmte in de woning. Een balans tussen goed en gezond ventileren en verliezen minimaliseren moet dus gevonden worden. Ventilatie methoden zijn opgedeeld in 4 systemen De hedendaagse woningen in de nieuwbouw zijn meestal voorzien van balansventilatie oftewel type D

  • Aanwezig Systeem A: Natuurlijke ventilatie. Bij (niet zo) oudere woningen waren er onder de deuren en de ramen voldoende kleine kieren en spleetjes waardoor de woning automatisch voldoende werd geventileerd. De lucht werd ververst door wind- en temperatuurverschillen buiten en uiteraard door af en toe de ramen eens helemaal open te zetten.
  • Systeem B: Electrische Aanvoer ventilatie. Een elektrische ventilator duwt verse lucht de woning binnen. Dit gebeurt via een buizensysteem en je kan de toevoer ook regelen van zacht tot geforceerd. Verbruikte lucht wordt door spleten en kieren naar buiten geperst. Niet alleen door spleten en kieren, je dampkap in de keuken en houtkachel of open haard blijven belangrijke lucht doorvoeren.
  • Systeem C: Electrische Afvoer ventilatie. Boven een aantal ramen komt een luchtrooster waarlangs verse lucht de woning kan binnenkomen. Dit vervangt op een gestuurde wijze de vroegere kieren. De verbruikte (vochtige) lucht wordt door een elektrische ventilator afgezogen in de natte ruimtes, WC, badkamer en keuken. Vandaag zijn er diverse upgrades mogelijk aan systeem C ventilatie systemen. Namelijk CO2 gestuurd ventileren. Hierbij wordt d.m.v. sensoren de ventilatie per kamer vergroot of verkleind.
  • Systeem D: Balans ventilatie. De woning is potdicht, geen enkele kier of spleet, geen ventilatieroosters, je dampkap is een recirculatie dampkap en je haard is een gaskachel met een gesloten systeem (aan- en afvoer via de schouw). De ventilator zal via aparte buizen (rood en blauw) verse lucht binnen stuwen en de verbruikte vochtige lucht via de sanitaire ruimtes en je keuken elektrisch wegzuigen. Er wordt net zoveel lucht afgezogen als de aanvoer.
  • Kennis en ervaring
  • Korte lijnen
  • Deskundig advies
  • Vakwerk