Nieuwe klimaatwetten van de Europese Commissie

De Europese Commissie blijft veel aandacht besteden aan de vergroening van de wereld. En dus is er sprake van een aantal nieuwe klimaatwetten die het besloot te onthullen. Deze klimaatwetten rollen voort uit de veelbesproken Green Deal. Het doel van deze Green Deal is om in het jaar 2030 maar liefst 55 procent minder CO2 uit te stoten dan nu het geval is. Tegelijkertijd is het een doelstelling om 40 procent van alle energie op een duurzame wijze op te wekken.

De voorstellen die onderdeel uitmaken van deze Green Deal zijn onderling allemaal met elkaar verbonden. Hierdoor vormen ze één groot geheel, die voor een eerlijke, competitieve en duurzame energietransitie moeten gaan zorgen. Het doel is om dit te bereiken voordat we bij het jaar 2030 aankomen. Vanzelfsprekend moet het dan ook de jaren die daarop volgen vol te houden zijn.

Totaal van 13 wetten

Al met al is het op basis van 13 wetten duidelijk dat het hier om een ambitieuze doelstelling gaat. In totaal zijn 8 reeds bestaande wetten versterkt om meer ook daadwerkelijk sneller te bereiken. Tegelijkertijd zijn er ook 5 compleet nieuwe wetten geïntroduceerd. Daarmee komen er duidelijke veranderingen en uitbreidingen in de beleidsplannen voor Europa met betrekking tot vervoer, belastingen, klimaat en energieverbruik.

Hoog tijd voor verandering

Ursula von der Leyen sprake als voorzitter van de Europese Commissie duidelijke taal. Ze gaf aan dat de economie rondom fossiele brandstoffen de grenzen heeft bereikt. Het was dus hoog tijd voor actie, mits we met zíjn allen een intacte planeet voor volgende generaties willen achterlaten. Zeker wanneer we daarbij voor banen en groeiende industrieën willen zorgen die niet per definitie schade aan de planeet toebrengen. Ze gaf aan dat de Green Deal dé stap is naar een economie die vrij is van koolstof. Wanneer we in het jaar 2050 klimaatneutraal willen zijn, is dit een belangrijke eerste horde om te nemen. Innovatieve methoden, een slimme investeringsstrategie en sociale compensatie staan hier aan de basis van.

Onze eigen Frans Timmermans is vervolgens aangewezen als uitvoerend vicevoorzitter van deze eerdergenoemde Green Deal. Volgens hem is vooral het komende decennium doorslaggevend wat klimaat en biodiversiteit betreffen. Nu is het moment om actie te ondernemen. Deze ambitieuze doelstellingen van de Europese Unie passen bij de situatie hoe deze vandaag de dag is. Ieder land in de EU is nodig om de juiste inspanning op te brengen. De transitie naar een gezonde, groene toekomst gaat dankzij de nieuwe wetten op een eerlijke manier voor iedereen. Zo zijn we er uiteindelijk allemaal beter vanaf.

Het Fit for 55-pakket

Het Fit for 55-pakket, zoals de aangekondigde veranderingen worden genoemd, bestaat uit talloze onderdelen. Voorbeelden van wat deze in de praktijk gaan betekenen zijn:

  • Hanteren van strengere regels bij auto’s en bestelwagens wat CO2-uitstoot betreft
  • Compleet nieuwe infrastructuur van de alternatieve brandstoffen
  • Verduurzaming brandstoffen in de luchtvaarsector > ReFuelEU
  • Verduurzaming brandstoffen in de maritieme sector > FuelEU
  • Bevorderen van vooruitstrevende innovatie
  • Opbouwen solidariteit
  • Kwetsbaren opvangen middels moderniserings- en innovatiefondsen

Nu duidelijk is wat de veranderingen allemaal gaan zijn, is het tijd voor de volgende fase; implementatie. Timmermans zelf geeft aan dat dit nog een aardige uitdaging gaat zijn. Het eerste doel is om het Europese Parlement en de Europese Raad te overtuigen van de veranderingen. Wanneer dit succesvol blijkt te zijn, is het tijd voor de volgende fase in de roadmap. Al met al mogen we verwachten dat het implementeren van alle voorgestelde plannen zeker nog wel een aantal jaren gaat duren.