Nieuwe subsidie SVM ter ondersteuning mkb voor eigen energieopwekking

De staatsecretaris Yesilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie heeft besloten dat er een nieuwe subsidie komt voor mkb’ers. Middels deze subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is het mogelijk om waardevol advies in te winnen over methodes van eigen energieopwekking. Voornamelijk de zonnepanelen en de warmtepompen zijn hierbij populaire onderwerpen.

Deze regeling is van kracht vanaf 1 oktober 2021 en gaat minimaal gelden tot en met 30 september 2022. Al met al is er een totaalbedrag van 28,2 miljoen weggezet dat gaat dienen als subsidie. Belangrijk voor mkb’ers om daarbij te weten is dat de maximale subsidie per bedrijfsgebouw 2.500 euro gaat bedragen. Het verstrekken van de subsidies gebeurt bovendien op volgorde. Hoe eerder je er dus bij bent, hoe groter de kans dat er nog geld over is voor een subsidie.

Hulp zwaar nodig

Het verduurzamen van het bedrijfspand met zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler is niet iets waar de meeste mkb’ers mee bezig zijn. Er is simpelweg weinig tijd over om je over dit soort zaken druk te maken. Vandaar dat deze subsidie een oplossing is die zwaar nodig blijkt te zijn. Het is puur een middel voor ondernemers om hulp te krijgen bij de verduurzaming. Het uitvogelen van de manieren waarop dit mogelijk is, laat men dankzij de subsidie dan over aan de experts. Een win-winsituatie voor iedereen.

Energiebesparingsplicht

Er zijn bepaalde mkb’ers die onder de Energiebesparingsplicht te vallen. Daarmee is vastgelegd dat alle energiebesparende maatregelen die een terugverdientijd van minder dan 5 jaar hebben, uitgevoerd dienen te worden. Mits je een bedrijf of instelling bent die jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruikt.

Indien dit niet het geval is, wil de overheid dus de helpende hand toereiken. Mkb’ers die niet onder deze plicht vallen, komen in aanmerking voor de subsidie SVM. Daarbij is het wel belangrijk om op te merken dat er maximaal sprake mag zijn van 250 full-time werknemers en een jaarlijkse omzet van 50 miljoen euro.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn tal van mogelijkheden voor bedrijven om te verduurzamen. De adviseur die dankzij deze subsidie langs gaat komen, kijkt dan ook puur naar de beste manier om enerzijds energie te besparen en anderzijds de CO2-uitstoot te verminderen. Dit gaat dan om alles wat in en om het gebouw gebeurt. Voorbeelden van duurzame alternatieven die hierbij aan bod komen, zijn:

  • Meer isolatie
  • Zonneboilers
  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Combinatie van verschillende duurzame alternatieven

Bovendien stopt de hulp van de overheid niet bij deze subsidie. Je hebt namelijk de optie om deze hulp verder uit te breiden met een extra subsidie bij de uitvoering ervan. De overheid is bereid om 80 procent van al het advies en de ondersteuning te vergoeden. Zo is het bijvoorbeeld zinvol om een projectleider in te huren die voor alle inkopen, financiering en uitvoering van de maatregelen zorgt. Je weet dan zeker dat alles op de snelste en meeste efficiënte manier verloopt. En als mkb’er hoef je vervolgens zelf maar voor 20% van de totale kosten op te draaien. Al met al klinkt dat toch als een goede deal. En dan draag je nog bij aan een groenere, betere wereld ook. Iets wat de consument in toenemende mate begint te waarderen.