Nissan EV motormagneet recycle doorbraak

Sommige elektrische voertuigen maken gebruik van een motormagneet. Deze motormagneten bestaan uit pure, zeldzame materialen. Zodoende is het eigenlijk zonde dat deze aan het einde van de levenscyclus van het voertuig verloren gaan. En dus besloot Nissan om de samenwerking aan te gaan met de Waseda Universiteit in Tokio. Het doel daarvan was om samen te gaan werken aan het recyclen van deze materialen in de motormagneten van de elektrische voertuigen. Gestart in 2017 is het moment daar dat ze met een doorbaak komen.

De werkwijze

Om deze recycling voor elkaar te krijgen, zorgen ze voor een zeer specifieke behandeling van de materialen. Daarbij maken ze allereerst gebruik van een gebruikte elektrische motor. Vervolgens verhogen ze de temperatuur tot zo’n 1400 graden Celsius, zodat de complete motor begint te smelten. Vervolgens voegen ze ijzeroxide aan het gesmolten goed toe, zodat de zeldzame materialen oxideren.

De volgende stap is om om boraat gebaseerde flux aan het mengsel toe te voegen. Dit zorgt er dan weer voor dat de geoxideerde zeldzame materialen oplossen. Zodoende is er sprake van een zeer effectieve werkwijze om de materialen te herstellen.

Aan de hand van dit proces ontstaat er een tweedeling in het gesmolten goed. Je ziet heel duidelijk dat er twee verschillende lagen ontstaan. De eerste laag is de gesmolten geoxideerde laag, wat we ‘slag’ noemen. In deze laag bevinden zich de zeldzame materialen. Deze zijn in de bovenste laag aanwezig. Het overige ijzerkoolstof heeft een hogere dichtheid en zinkt daarom naar de bodem. Dit maakt het heel makkelijk om de zeldzame materialen uit de bovenste ‘slag’-laag te vissen.

98% gerecycled

Aan het einde van dit proces is gebleken dat maar liefst 98% van de zeldzame materialen in de motormagneet zo bewaard bleven. Zodoende is dit een zeer efficiënt recycleproces.

Het grootste voordeel van deze methode is dat het zoveel sneller is dan overige methodes. Normaal gesproken koos men er bijvoorbeeld voor om alles te demagnetiseren, uit elkaar te halen en vervolgens te verzamelen. Door alles nu in één keer te smelten, verloopt dit alles een stuk sneller. Dit maakt het automatisch een stuk goedkoper en daarmee veel wenselijker.

Al met al draagt deze nieuwe ontwikkeling daarmee enorm bij aan de gehele industrie van elektrische voertuigen. Door oudere onderdelen te recyclen en zo opnieuw te gebruiken, gaan de productiekosten sterk omlaag. Dit maakt het gehele elektrische rijden een stuk aantrekkelijker. Uiteindelijk zijn mensen namelijk vooral op zoek naar de goedkoopste optie. Men is nog niet in zoverre bereid (veel) meer te betalen voor een groener alternatief. Door oude motormagneten te recyclen gaan ook de klanten van Nissan uiteindelijk merken dat het wel degelijk goedkoper kan.

Nissan verwacht dat het halverwege dit decennium daadwerkelijk aan het werk gaat met deze werkwijze. Het is dus wel nog een aantal jaren wachten alvorens dit in de praktijk wordt toegepast. Desondanks is het voor de gehele industrie zeker iets om naar uit te kijken. Iedere vorm van innovatie wordt met open armen ontvangen.