Serie- of parallelschakeling

Het verschil tussen serie- en parallelschakeling

In een serieschakeling zijn de onderdelen in de stroomkring achter elkaar aangesloten, zodat de stroom van het ene onderdeel aan de andere wordt doorgegeven. De stroom is in deze schakeling dus overal gelijk, maar de crux zit ‘m in de totale spanning. Die is gelijk aan de som van de spanning per onderdeel. Dat betekent dat als er 1 onderdeel geen stroom doorgeeft, alle andere onderdelen ook geen stroom meer krijgen.

In een parallelschakeling zijn de panelen individueel op dezelfde spanningsbron aangesloten, zodat de spanning overal gelijk is. Ieder onderdeel kan afzonderlijk stroom trekken en doorgeven. Als er 1 onderdeel uitvalt, kan de rest nog gewoon blijven functioneren. Dat ziet erbij zonnepanelen ongeveer zo uit:

parallelschakeling

ZELF SCHOUWEN

Met ons zelf schouwen document analyseert u staps gewijs uw woning. Ontdek welke aspecten van uw woning voor een duurzaamheid upgrade geschikt zijn. Op die manier kunt u voorbereid offertes aanvragen en voorkomt u dure miskopen.

Serieschakeling

In serie geschakelde zonnepanelen worden ook wel een string genoemd, een soort draad van zonnepanelen. Er ontstaat hierdoor een grote stroomkring, vergelijkbaar met een snoer kerstlampjes. De stroom loopt door de hele kring naar de omvormer, waar van gelijkspanning wisselspanning wordt gemaakt. Een groot voordeel van deze schakeling is zijn prijs: er zijn weinig onderdelen zoals bekabeling nodig, waardoor de kosten relatief laag uitvallen. Daarnaast levert een serieschakeling hoge spanning, wat twee voordelen met zich meebrengt: er treedt minder (warmte)verlies op en de gelijkspanning kan makkelijker worden omgezet naar wisselspanning.

Een groot nadeel is dat de stroomsterkte afhangt van alle zonnepanelen: wanneer 1 zonnepaneel minder stroom levert, dan zullen al de andere panelen in de keten minder goed presteren. Stel dat het ene paneel bijvoorbeeld 260 kWh kan leveren en een ander paneel 280 kWh, dan zullen beide panelen slechts 260 kWh stroom leveren.

Parallelschakeling

Zonnepanelen met parallelschakeling worden door middel van een optimizer naast elkaar aangesloten: de plussen worden op de plussen aangesloten en de minnen op de minnen. Zo ontstaat er net als bij serie één grote stroomkring, maar wordt elk paneel afzonderlijk aangesloten op het circuit. Een optimizer is een klein kastje dat aan elk paneel wordt bevestigd. Het kan de opbrengst van een paneel monitoren en het voltage en ampère zo afstemmen om het maximale eruit te halen als de opbrengst van de andere panelen negatief wordt beïnvloed.

Het grote voordeel van deze schakeling is dat de afzonderlijke panelen elkaar niet beïnvloeden: als er eentje minder presteert, zal dit geen effect hebben op de prestaties van andere panelen. Onmisbaar als er schaduw op je dak valt of als de zonnepanelen op verschillende dak oriëntaties geplaatst worden. Het nadeel is dat het wel wat prijziger is dan een schakeling in serie. Echter kan het in de meeste gevallen zeker wel opwegen tegen de anders gemiste opbrengsten.

  • Kennis en ervaring
  • Korte lijnen
  • Deskundig advies
  • Vakwerk