Smart Home
Zonnepanelen als onderdeel van je smart home
Zonnepanelen winnen steeds meer terrein. Hoe kun je je zonnepanelen slim inzetten en combineren met smart home? Je merkt het waarschijnlijk aan het straatbeeld en aan tv-reclames van energiemaatschappijen: evenals smart home is ook de installatie van zonnepanelen in een stroomversnelling geraakt.
Een goede ontwikkeling, die ervoor moet zorgen dat Nederland energieneutraler wordt. Toch doen we het wereldwijd nog niet goed in het opwekken van duurzame energie. In 2017 wekten we slechts 6% duurzame energie op. Ter vergelijking: Zweden wekt meer dan 50% van de energie duurzaam op en Uruguay maar liefst 96%! (Bron: Bright) Tot februari 2018 waren er in totaal 12 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, maar er is dus nog werk aan de winkel.
Investeren in je smart home
We trappen even een open deur in: zonnepanelen zorgen ervoor dat je stroom opwekt, die je vervolgens kan gebruiken voor je huishoudelijke apparaten, je verlichting en alles wat stroom verbruikt in huis. Het gevolg: je hoeft minder energie af te nemen van de energiemaatschappij en je bent uiteindelijk goedkoper uit. Je moet dan wel investeren in de installatie van zonnepanelen natuurlijk.
In de zomermaanden kan het zijn dat je meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt. Deze energie lever je terug aan de energiemaatschappij, waardoor je meter in die maanden terugloopt of je slimme meter een teruglevering aanduidt. Zo verkoop je als het ware energie aan de leverancier, maar je kan natuurlijk geen rekening sturen. Je jaarlijkse energieopbrengst wordt uiteindelijk verrekend met je verbruik bij de leverancier. Stel, je wekt 1250 kWh op en je verbruikt 3500 kWh bij de leverancier. Dan saldeert de leverancier dat: 3500 kWh wordt verminderd met 1250 kWh en je betaalt een jaarrekening over 2250 kWh.
Wek je op jaarbasis meer energie op dan je verbruikt? Dan ontvang je een vergoeding voor de energie die je meer hebt opgewekt dan dat je hebt verbruikt bij de leverancier. Stel, je wekt 1250 kWh op en je verbruikt bij de energieleverancier slechts 1000 kWh. Dan krijg je een vergoeding voor 250 kWh. Dit zou echter niet je intentie moeten zijn, omdat de vergoeding veel lager is dan dat je zelf betaalt bij de leverancier als je energie afneemt. Zo verdien je je investering ook minder snel terug.
Wat als je de opgewekte energie niet teruglevert, maar zelf opslaat in accu’s? Dat is namelijk mogelijk. Dit betekent dat je de energie niet teruglevert aan de leverancier totdat je accu helemaal leeg is. Zo zorg je ervoor dat je apparaten als het ware werken op ‘gratis’ stroom, zolang deze voorradig is.
Wil je investeren in zonnepanelen? Milieu Centraal meldt dat in augustus 2017 de prijs van 10 zonnepanelen, een omvormer, installatie en btw ongeveer 4400 euro was. De btw kun je terugvragen, dat scheelt je nog eens 750 euro. Het rendement is vergelijkbaar met 6% spaarrente. Dus het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook een goede investering.
De toekomst van zonnepanelen
De salderingsregeling zoals hierboven beschreven gaat verdwijnen in 2020. Er komt nu een stelsel waarbij je terugleversubsidie ontvangt voor elke door zonnepanelen opgewekte kWH die wordt teruggeleverd. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, kun je je investering ook steeds sneller terugverdienen.

Zonnepanelen in je smart home ecosysteem
Als je alles op een rijtje zet, zou je logischerwijs kunnen concluderen dat je optimaal profiteert als je je apparaten aanzet als de zon fel schijnt. Dat is wat lastig met apparaten zoals de TV, aangezien je veelal ’s avonds TV kijkt en de zon (meestal) niet volop schijnt. Maar er zijn wel degelijk huishoudelijke apparaten die automatisch aan kunnen gaan als de opbrengst van zonne-energie maximaal is! Er zijn slimme huishoudelijke apparaten op de markt, zoals wasmachines, drogers en vaatwassers die aan het internet te koppelen zijn en daarmee op afstand of automatisch te bedienen zijn. Dat kan via je smartphone of tablet, maar er is meer!
Het is namelijk mogelijk om (een aantal van) deze slimme apparaten alleen te laten draaien als de zon volop schijnt en de opbrengst van je zonnepanelen maximaal is. Zo gebruik je je zonne-energie zeer effectief en draaien energieslurpers alleen op zonne-energie die je zelf opwekt.

Je hebt een omvormer nodig met slimme besturing. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van je zonnepanelen om naar wisselstroom voor gebruik in huis. Daarnaast kan deze omvormer via het internet worden gekoppeld aan bijvoorbeeld je vaatwasser. Op basis van de opbrengst van je zonnepanelen, de weersverwachting en het geschatte energieverbruik kiest de omvormer het ideale moment om de vaatwasser te laten draaien. Zo verbruiken je huishoudelijke apparaten alleen zonne-energie!
Kennis en ervaring
Korte lijnen
Deskundig advies
Vakwerk