SolarEdge vs Enphase: Een uitgebreide vergelijking

Omvormers zijn onlosmakelijk verbonden met zonnepanelen. Een omvormer is nodig om de opgewekte energie van een zonnepaneel bruikbaar te maken. Dit heeft te maken met de spanning dat het systeem van een zonnepaneel levert. Dit is niet de juiste spanning voor gebruik in bijvoorbeeld een huishouden. Het is dan zaak om hier een omvormer tussen te plaatsen die dit probleem oplost. Daarbij zijn er twee grote producenten van omvormers, die de zaken op verschillende manieren aanpakken. In dit artikel gaan we dieper in op wat nu de verschillen tussen SolarEgde en Enphase zijn.

Enphase

Enphase maakt gebruik van micro-omvormers, voor een maximale efficiëntie van het zonnepaneel. Daarbij is er dus geen sprake van één centrale omvormer tussen al jouw zonnepanelen en je thuisnetwerk in. In plaats daarvan is er op iedere individuele zonnepaneel een micro-omvormer geïnstalleerd.

SolarEgde

SolarEgde maakt evenals Enphase niet langer gebruik van het ‘standaardsysteem’ met slechts één centrale omvormer. In plaats daarvan kiezen zij voor een systeem met power optimizers per zonnepaneel, gevolgd door één centrale omvormer. Zodoende levert het per individueel zonnepaneel maximaal bruikbare energie op.

De verschillen

Gezien het in de basis al om verschillende systemen gaat, zijn er in de praktijk natuurlijk ook veel verschillen tussen beide opties. Vandaar dat het zo zinvol is om er een vergelijking tussen beiden op na te slaan. Zo kom je er binnen een paar minuten achter welke optie in jouw situatie nu beter geschikt is. Laten we daarom één voor één de belangrijkste verschillen tussen de omvormers van SolarEgde en Enphase langslopen.

  • Schaalbaarheid: Qua schaalbaarheid is Enphase de duidelijke winnaar. Met dit omvormersysteem heb je vrij eenvoudig de mogelijkheid om meer zonnepanelen met micro-omvormers aan het netwerk toe te voegen. Bij SolarEgde is dit niet het geval, aangezien je gelimiteerd wordt door de grootte van de centrale omvormer. Let wel op dat je alleen met het nieuwste IQ model van Enphase kunt opschalen wanneer je verder geen oudere modellen in gebruik hebt.
  • Batterij back-up opties: Een batterij back-up is een van de belangrijkste ontwikkelingen in deze sector gebleken. Dankzij deze optie kun je overtollige energie opslaan en gebruiken in perioden dat zonnepanelen minder of geen energie opwekken. SolarEgde slaat deze stroom als gelijkstroom op, wat voor de hoogste efficiëntie zorgt. Bovendien is de SolarEgde optie goedkoper. Enphase moet de stroom eerst omvormen van wisselstroom naar gelijkstroom om het op te slaan. Vervolgens vormt het de gelijkstroom weer om naar wisselstroom alvorens het te gebruiken is. Al met al duurder en minder efficiënt.
  • Efficiëntie: Ook al zijn verschillen in efficiëntie klein, ze blijven significant. Het SolarEgde systeem levert een efficiëntie in omvorming van 99,5% bij de power optimizers en 99% bij de centrale omvormer. Voor de Enphase micro-omvormers geldt een efficiëntie van 97%. Daarbij dient vermeld te worden dat Enphase micro-omvormers vaak slimmer omgaan met schaduw en andere ‘moeilijke’ omstandigheden, wat efficiëntieverhogend werkt. Aan de andere kant willen Enphase micro-omvormers nog weleens oververhitten. SolarEgde wint deze strijd.
  • Garantie: Bij Enphase krijg je 25 jaar garantie op de micro-omvormers. Daarbij is er geen garantie op systemen om te monitoren. Bij SolarEgde is er 25 jaar garantie op de power optimizers en 12 jaar garantie op zowel de systemen om te monitoren als ook de centrale omvormer.

Het bepalen van het beste systeem hangt dus sterk af van waar je precies naar op zoek bent. Afhankelijk van je voorkeuren, spelen de verschillende punten een grotere of kleinere rol. Ga dan ook voor een voorzichtige afweging bij het bepalen van het optimale systeem voor jouw specifieke situatie.