Stappenplan verduurzamen woning

VERDUURZAAM UW WONING – HET STAPPENPLAN

Wat voor mobiele telefoon had je 15 jaar geleden? Beetje vreemde vraag als je het over verduurzaming wilt hebben maar … Een Nokiaatje? Een Motorola flip phone? Moet je nagaan hoe de wereld is veranderd sinds de opkomst van de smartphone! Ze zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Dit gaat hetzelfde zijn met de energietransitie. Er komen zo veel nieuwe technieken aan om kosten te besparen en het mileu te ontzien dat het nu heel eenvoudig is om voor de goedkoopste of populairste optie te kiezen en daar later veel spijt van te hebben. Zou je nu een Iphone 8 kopen terwijl je weet dat de versie 13 eraan zit te komen? Wist je dat er een Iphone 13 aan zat te komen? 

Ontzorg jezelf en voorkom desinvesteringen door een energie adviseur in je plannen mee te nemen. Hij of zij verdient zich door de geleverde kennis en kunde vaak meervoudig terug. De toekomst voorspellen kan hij niet maar hij kan je wel helpen een duurzame woning te bouwen dat klaar is om toekomstige technieken te integreren. Bekijk het stappenplan goed en informeer naar ons “Roadmap naar een Duurzame Woning” energieadvies. Hieronder kan je ook een voorbeeld van een mogelijke Roadmap naar gasloos wonen downloaden. 

Stap 1 – Maak voor jezelf helder waarom je wilt verduurzamen

Wil je primair kosten besparen? Moet je voldoen aan bouwbesluiten? Wil je het energielabel verbeteren? Wil je de wereld beter achterlaten dan dat je hem aantrof? Allemaal valide redenen om de woning te gaan verduurzamen. Noteer de belangrijkste 2 redenen. Door het voor jezelf op te schrijven maak je het uitzoeken van de vele duurzaming opties eenvoudiger.

Stap2 – Analyse van de mogelijkheden

Schakel een energie adviseur in die je begrip van de energiebenodigheden van de woning kan vergroten en je kan adviseren welke (on)mogelijkheden een duurzame renovatie of verbouwing biedt. Een goed onderzoek van de woning duurt vaak 2 tot 3 uur. Gratis advies is vaak onvolledig advies. Iemand die na 20 minuten een compleet beeld van de onderlinge relatie van de energiestromen in de woning kan schetsen zal vaak dingen missen. Isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, airco‘s, infrarood panelen, de mogelijkheden zijn enorm. Zorg ervoor dat het energieadvies niet alleen een overzicht biedt van de mogelijkheden op dit moment, maar ook in de toekomst! Besteed veel aandacht aan de thermische schil en hoe deze te beinvloeden is door de gekozen opties. Bij een grote verbouwing of renovatie zijn hier vaak de uitdagingen te vinden maar ook de mooie resultaten te behalen.

Stap 3- Budgettering en plan van aanpak

Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Zonder blikken of blozen kan je ruim 30.000 tot 50.000 euro spenderen aan een goed duurzaam huis. Maar wat is wijsheid? Welke primaire en welke secundaire duurzame opties helpen je bij het behalen van de doelen uit stap 1? Zijn die opties nu duidelijk? Maak dan, eventueel met je energie adviseur, een goed plan van aanpak en ga offertes aanvragen bij vertrouwde bedrijven. Vraag door naar referenties en lees de reviews op google en andere plaatsen.

Stap 4 – Uitvoering van het project

Het is zo ver! de geselecteerde bedrijven komen bij je in huis om de duurzame installaties uit te voeren. Let hierbij goed op de bewijslast voor een eventuele energielabel aanpassing. Van elke isolerende maatregel bijvoorbeeld moeten er foto’s tijdens de plaatsing en facturen van de gebruikte materialen met officiele verklaringen geleverd worden. Het zou natuurlijk zonde zijn als je wel het geld hebt uitgegeven aan een duurzame woning maar je kan het energielabel niet aanpassen omdat de bewijslast niet op orde is. Een tip: probeer zo veel mogelijk aanpassingen door hetzelfde bedrijf te laten doen of schakel een ketenverantwoordelijke in die de aansturing voor je zal verzorgen.

Stap 5 – Monitoring en kijk naar de toekomst

Daar zit je dan, in je super geisoleerde woning met zonnepanelen, warmtepomp voor de begane grond en airco’s voor op de slaapkamers. Maar hoe bevestig je dat je dan ook echt energiezuinig bent. De energierekening aan het einde van de maand zal natuurlijk een antwoord bieden maar het beste is om te kunnen monitoren. Doordat je bij de selectie van de bedrijven ook gelet hebt op de service en monitorings mogelijkheden en de rapporten die ze opleveren ben je klaar voor thuisbatterijen, smart grids en andere toekomstige technieken die je helpen nog verder op de energierekening te besparen en het milieu te ontzien.

“De energietransitie gaat zo snel dat er bijna maandelijks nieuwe mogelijkheden bij komen. Voorkom desinvesteringen en verkeerde keuzes door de wildgroei aan duurzame producten. Een gedegen energieadvies plan gaat je helpen bij het ontdekken van de juiste mogelijkheden en het duurzaam upgraden van je woning.”

Wil je compleet ontzorgt worden en ons als energie adviseurs inschakelen om je door het bos van duurzame mogelijkheden heen te loodsen? Neem dan contact op via onderstaand formulier. We helpen je graag!