Tekort aan grondstoffen en hoge prijzen zonnepanelen tot 2022

Momenteel leven we in een zware tijd voor zonnepanelen. De prijzen van grondstoffen liggen namelijk enorm hoog. En deze grondstoffen zijn essentieel in het productieproces van de zonnepanelen. Het logische gevolg is dan ook dat de prijzen van zonnepanelen flink hoger liggen. Op dit moment is de verwachting dat dit zeker tot ver in 2022 nog aan blijft houden.
Combinatie tekort grondstoffen en hoge transportkosten
In de sector van de zonnepanelen is er in principe behoefte aan silicium, staal, zilver, aluminium, glas, chips en meer. Het probleem is dat er op bijna al deze vlakken momenteel sprake is van een tekort. Zodoende is het negatieve effect maximaal. Uiteindelijk ben je hier als eindgebruiker natuurlijk de dupe van. Alle hogere kosten in het productieproces worden namelijk logischerwijs doorberekend. Laten we per hoofdmateriaal de situatie bekijken.
Silicium
De prijs van silicium is begin 2021 in een paar maanden tijd met 50% gestegen. In de maanden die daarop volgden, werd een daling verwacht. Echter bleek dit in de praktijk verre van de waarheid te zijn. Nog een aantal maanden verder is de prijs nog eens verdubbeld.
Nu de verwachting is bijgesteld, gaan marktonderzoekers er vanuit dat deze hoge prijs niet veel langer dan 1 jaar gaat duren. Dit heeft alles te maken met de dalende vraag naar het materiaal voor de zonnecellen. Zodoende kan het niet lang duren alvorens de productie de vraag weer overstijgt. Iets wat voor de coronacrisis bijvoorbeeld het geval was. Toen veel van deze fabrikanten nog gewoon verlies maakten.
Zilver
De toepassingen van zilver zijn zeer divers. Zo zit het bijvoorbeeld in smartphones, laptops en medische apparaten. Uiteraard gebruiken we zilver ook bij de productie van zonnepanelen. Daarbij moet vermeld worden dat het aandeel zilver wel steeds verder daalt. Zodoende is het ook mogelijk om de prijzen van zonnepanelen steeds verder omlaag te krijgen. Desondanks bestaat 10 procent van de totale vraag naar zilver nog altijd uit de vraag die de zonnepanelenindustrie veroorzaakt.
Het vervelende voor zonnepanelen is dan dat de prijs van zilver in een jaar tijd met bijna 70% is gestegen. De prijsstijging is zo drastisch, dat zelfs de recordprijs in het zicht komt. Vandaag de dag is zilver mede door deze ontwikkeling verantwoordelijk voor 10% van de totale kosten voor een zonnepaneel.
Chips
De crisis in de productie van chips is ondertussen wereldwijd bekend. Aanbieders van allerlei elektronische apparaten worden hierdoor geraakt. Chips zitten namelijk in allerlei verschillende toestellen. Van auto’s en laptops tot aan spelcomputers. En dus ook in zonnepanelen.
Er is momenteel sprake van schaarste. De industrie kan de enorme groei aan vraag in combinatie met de leverproblemen door de coronacrisis niet aan. Zodoende gaat er nog zeker 2 jaar lang sprake zijn van een tekort. Dit is allesbehalve gunstig voor alle verkopers van producten die chips nodig hebben. Het leidt er vaak zelfs toe dat de productie volledig moet worden stilgelegd. Zonder chips zijn bijvoorbeeld omvormers, auto’s en laptops nagenoeg waardeloos. Ook op dit gebied is er dus zeker werk aan de winkel.