Vloerverwarming

Duurzame vloerverwarming

Bijna ieder nieuwbouwhuis komt met vloerverwarming in plaats van radiatoren voor de woonkamer. Dit met name door de EPC-certificering waaraan voldaan dient te worden. Als men bezig gaat met verduurzaming dan zal een vloerverwarming een goed voordeel kunnen brengen mbt de vermindering van de energiekosten (in vergelijking met standaard radiatoren).

Soorten vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Vaak worden de elektrische vloerverwarming systemen gebruikt waar CV gebaseerde systemen niet mogelijk of heel duur qua aanleg zijn of alleen een klein oppervlak moeten verwarmen.
Denk hierbij aan badkamers, garages, hobbykamers. Er zijn verschillende soorten; Matten, buizen en folies

Convectors

Naast de traditionele vloerverwarming en radiatoren zijn er ook convectors beschikbaar. Deze units worden in de vloer geplaatst en dienen als extra verwarming of als primaire verwarming waar radiatoren niet mogelijk/gewenst zijn. De belangrijkste voordelen van convectors zijn snellere opwarming, er is mindere energie benodigd en de mooie plaatsing bij grote raampartijen waar de koudeval snel merkbaar zal zijn. Een vloerverwarming met convectors en een warmtepomp kan ook ingezet worden om de temperatuur te verlagen in de zomer. Dan is de temperatuur van het water in de leidingen lager dan de temperatuur in de woning. De gemiddelde terugkoeling is dan tussen de 2 en de 4 graden. Aangezien er dan condens kan ontstaan is een convector met condens afvoer nodig.

Quickscan

Gefreesde vloerverwarming

Deze techniek is alleen bruikbaar als de huidige dekvloer nog in goede staat is en gefreest kan worden.Hierbij worden de tracés voor de buizen in de dekvloer gefreesd. Er is geen extra isolatielaag nodig (al kan vanuit de kruipruimte aangebrachte isolatie een goed idee zijn). De hoogte van de vloer zal niet veranderen. Deze techniek wordt dus het meeste toegepast bij renovaties.

Droog gelegde vloerverwarming

Hierbij worden de buizen geplaatst in speciale vloermatten van isolatieschuim. Hierdoor kan een groot deel van de benodigde hoogte worden voorkomen maar men moet toch nog steeds rekenen met minimaal 6 cm hoogte. Deze techniek is dus alleen te gebruiken als deze 6 cm minimaal beschikbaar is.

Nat gelegde vloerverwarming

Hierbij worden de buizen in de cement laag gelegd van de vloer nadat eerste een isolatie laag is aangebracht. De hoogte van de totale vloer kan snel met 20 cm groeien. Deze techniek is dus vaak alleen geschikt bij nieuwbouw. Er moet ook rekening gehouden worden met de krimp en uitzetting van de vloer.

  • Kennis en ervaring
  • Korte lijnen
  • Deskundig advies
  • Vakwerk