Warmtepomp Technologie 2021

Duurzaam uw huis verwarmen met een warmtepomp
Hoe werkt een warmtepomp?
Afhankelijk van het soort pomp dat u heeft, onttrekt de pomp warmte uit de lucht, het grondwater of uit de aarde. Deze warmte moet het huis in getransporteerd worden en geschikt gemaakt worden om de woning te verwarmen. Dit gaat met behulp van koelvloeistof. De warmte komt in een compressor terecht waar de warmte wordt samengeperst. Vervolgens gaat de warmte door naar een condensor. De condensor zorgt ervoor dat de warmte wordt afgegeven aan de verwarmingsinstallatie in de woning en waarmee u de woning kunt verwarmen. Daarna start het proces weer opnieuw.
Water/Water Warmtepomp
De water/water warmtepomp wordt meestal gebruikt in de vorm van een bodem warmte installatie. Hierbij worden diepe leidingen geboord in de grond waardoor water stroomt. Dit water wordt opgewarmd door de warmte in de bodem en naar de woning gepompt. Eenmaal boven geeft het water de warmte af aan het warmte afgifte systeem in de woning in de vorm van laagtemperatuur vloerverwarming en radiators.
Vandaag de dag zien we gemeenten steeds vaker hun reserveringen hebben bij het gebruik van diepe bodemwarmte bronnen. Het boren van een enkele bron kan gauw oplopen tot 8000 euro. Dat is enkel voor het boren.
Lucht/Water Warmtepomp
Wanneer de warmte van de buitenlucht wordt afgegeven aan water om radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen, spreekt men van een lucht/water warmtepomp. De lucht/water warmtepomp kan ook worden ingezet om warm tapwater te produceren voor de badkamer, keuken of een productieproces. In dat geval bestaat de warmtepomp uit drie onderdelen, een buitendeel, een binnendeel en een boilervat. Het binnendeel zorgt ervoor dat de warmte die buiten onttrokken is wordt opgewaardeerd en zet het vervolgens om in warm water voor de verwarming. Middels een 3-weg klep wordt een keuze gemaakt om het warme water met een zo laag mogelijke temperatuur te gebruiken voor ruimteverwarming of om warm tapwater te maken met een hogere temperatuur. Zo wordt de warmtepomp voor beide doeleinden zo optimaal mogelijk ingezet.
Lucht/Lucht Warmtepomp (AIRCO)
Een andere manier van het afgeven van warmte en koeling kan via lucht. Dan spreekt men van een lucht/lucht warmtepomp. Hier zijn verschillende oplossingen voor, waarbij geklimatiseerde lucht de ruimte wordt ingeblazen via:
- Een plafondunit die in een systeemplafond wordt weggewerkt,
- Kanaalunit waarbij alleen luchtrooster zichtbaar zijn,
- Een zichtbare wandunit die men als een traditionele airco-unit herkent.
Hedendaagse airco’s zijn voorzien van een zogenaamde inverted warmtepomp. Deze techniek kan dus in de zomer koelen en in de winter verwarmen. Let wel op het rendement van deze units. Koelen doen ze vaak beter dan verwarmen. Een combinatie met zonnepanelen zou hierin dus erg interessant zijn omdat je mogelijk salderen (terugleveren aan het net) voorkomt.
Hybride warmtepomp
U kunt de pomp gebruiken in combinatie met een op gas werkende cv-ketel. U gebruikt dan alsnog gas, maar wel een stuk minder. Ruim 70% tot 80% van het gas verbruik kan hierdoor voorkomen worden. Het enige onderdeel van de pomp dat elektriciteit nodig heeft is de compressor dat de warmte uit de buitenlucht onttrekt. Is er te weinig warmte in de buitenlucht dan zal de CV bij springen om de warmte te genereren. U zult dus bij veel gebruik wel een stijging in elektriciteitskosten zien, maar daar tegenover staat dat u een flink stuk minder gas gebruikt.
Full Electric Warmtepomp
Een warmtepomp volledig zonder gas kan ook, namelijk op elektriciteit. Het enige onderdeel van de pomp dat elektriciteit nodig heeft is de compressor. U zult dus wel een flinke stijging in elektriciteitskosten zien, maar daar tegenover staat dat u in het geheel geen gas meer gebruikt. U bent dan al goed voorbereid op de toekomst, als Nederland definitief van het gas af gaat. Deze vorm van warmtepomp is sterk afhankelijk van de isolatie status van uw woning. Hoe beter de woning is geïsoleerd des te kleiner vermogen warmtepomp u nodig heeft en dus lager elektraverbruik. Deze optie wordt bijna altijd in combinatie met zonnepanelen geïnstalleerd aangezien de benodigde kilowattuur dan een stuk goedkoper afgenomen kunnen worden.
PVT Warmtepomp
(Photo Voltaic Thermal)
Zonnepanelen worden ingezet om stroom op te wekken. Een zonneboiler werkt met collectoren welke de warmte van de zon gebruikt om een buffervat voor het warme tapwater mee te verwarmen.
Een PVT systeem combineert beide systemen. Een PVT systeem bestaat uit zonnepanelen waarmee zowel elektriciteit als warm water opgewekt kan worden. Het voordeel van een PVT systeem is dat je met maar één type zonnepaneel van doen hebt, wat esthetisch beter oogt en de PVT zonnepanelen produceren ongeveer 10% meer energie dan de traditionele zonnepanelen door de koeling.
De PVT panelen worden aangesloten op de warmtepomp welke de woning van warm water en centrale verwarming voorziet.
Warmtepomp subsidie
Tot 2021 verleent de Nederlandse overheid een subsidie aan iedereen die een bestaande woning wil voorzien van een warmtepomp. Om voor warmtepomp subsidie in aanmerking te komen, moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. De pomp moet bijvoorbeeld op een door de overheid opgestelde lijst voorkomen en deze moet nieuw zijn en professioneel worden geïnstalleerd. Het vermogen speelt een belangrijke rol voor de subsidie-aanvraag. Des te hoger het vermogen is, des te meer subsidie u krijgt. Gemiddeld genomen zal de warmtepomp subsidie zo’n 40% van de aanschafprijs zijn.
Warmtepomp kosten 2021
Wat de warmtepomp kosten zijn, zal ongetwijfeld de eerste vraag zijn als u een pomp wilt aanschaffen. De prijs hangt af van het model en type. Een pomp die warmte uit de grond haalt zal in de regel duurder zijn dan een pomp die warmte uit de lucht haalt. Bij een grondwarmtepomp komt nu eenmaal meer installatiewerk kijken. Maar als u een richtlijn wilt hebben voor de gemiddelde warmtepomp kosten, dan zal de prijs tussen de € 5.000,- en 25.000,- liggen afhankelijk van het type en installatieomvang. U mag er vanuit gaan dat hierin de kosten voor installatie zijn inbegrepen. Wil u meer weten over de diverse mogelijkheden van energiezuinig verwarmen? Neemt u dan contact met ons op en laat u uitgebreid voorlichten.