Warmtepomp

Uw huis duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Omdat Nederland van het gas af moet en de Nederlandse huizen duurzamer moeten worden, moet er gezocht worden naar alternatieven voor de klassieke cv-ketel op gas. Een goed alternatief hiervoor is de warmtepomp. Er zijn diverse soorten pompen die energie halen uit de lucht, de aarde of uit het grondwater. Zo verbruikt u geen fossiele brandstoffen en bent u ecologisch verantwoord bezig.

Hoe werkt het?

Hoe werkt de warmtepomp? Afhankelijk van het soort pomp dat u heeft, onttrekt de pomp warmte uit de lucht, het grondwater of uit de aarde. Deze warmte moet het huis in getransporteerd worden en geschikt gemaakt worden om de woning te verwarmen. Dit gaat met behulp van koelvloeistof. De warmte komt in een compressor terecht waar de warmte wordt samengeperst. Vervolgens gaat de warmte door naar een condensor. De condensor zorgt ervoor dat de warmte wordt afgegeven aan de verwarmingsinstallatie in de woning. Daarna start het proces weer opnieuw.

De belangrijkste aspecten:

  • Goede isolatie status van vloer, spouw en dak
  • Huidige radiators geschikt voor lage temperatuur?
  • Vloerverwarming is aan te raden maar niet noodzakelijk
  • U gaat meer elektra verbruiken
  • Hybride variant geschikt voor 70% van alle woningen

Zelf schouwen

Wilt u energie besparen maar weet niet waar u moet beginnen? U bent op zoek naar een persoonlijk advies. Na het invullen van ons zelf schouwen document stellen wij een goed plan voor u op waarin u stap voor stap uw woning kunt verduurzamen.

Waterpomp kosten

Wat de warmtepomp kosten zijn, zal ongetwijfeld de eerste vraag zijn als u een pomp wilt aanschaffen. De prijs hangt af van het model en type. Een pomp die warmte uit de grond haalt zal in de regel duurder zijn dan een pomp die warmte uit de lucht haalt. Bij een grond warmtepomp komt nu eenmaal meer installatiewerk kijken. Maar als u een richtlijn wilt hebben voor de gemiddelde warmtepomp kosten, dan zal de prijs tussen de € 4.000,- en €10.000,- liggen. Dit is inclusief installatiekosten. Wil u meer weten over de diverse mogelijkheden van energiezuinig verwarmen? Neemt u dan contact met ons op en laat u uitgebreid voorlichten. Wij zijn werkzaam in de omgeving van Best, Boxtel, Gemert, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Rosmalen, Schijndel, Son en Breugel, Uden en Veghel. Woont u ergens anders? Ook dan helpen we u graag!

Subsidie

Tot 2021 verleent de Nederlandse overheid een subsidie aan iedereen die een pomp aanschaft. Om voor warmtepomp subsidie in aanmerking te komen, moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. De pomp moet bijvoorbeeld op een door de overheid opgestelde lijst voorkomen, deze moet nieuw zijn en professioneel worden geïnstalleerd. Het vermogen speelt een belangrijke rol voor de subsidie-aanvraag. Des te hoger het vermogen is, des te meer subsidie u krijgt. Gemiddeld genomen zal de warmtepomp subsidie zo’n 40% van de aanschafprijs zijn.

Hybride warmtepomp

U kunt de pomp gebruiken in combinatie met een op gas werkende cv-ketel. U gebruikt dan nog wel gas, maar wel een stuk minder. De hybride warmtepomp zal een groot deel van de warmte uit de buitenlucht halen waardoor u ruim 70% minder gas verbruikt.  Het enige onderdeel van de pomp dat elektriciteit nodig heeft is de compressor. U zult dus bij veel gebruik wel een stijging in elektriciteitskosten zien, maar daar tegenover staat dat u in bijna geen gas meer gebruikt. U bent dan al goed voorbereid op de toekomst, als Nederland definitief van het gas af gaat.

Full electric warmtepomp

Het kenmerk van een full electric warmtepomp, is dat deze de buitenlucht als bron heeft. U heeft dus geen gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp heeft altijd een buitendeel die letterlijk warmte uit de lucht onttrekt. Dit buitendeel moet voldoende buitenlucht kunnen aanzuigen en de plaatsing is daarom vaak op het dak, aan de gevel of in de tuin. Afhankelijk van het merk en type warmtepomp kan de afstand tussen het buiten- en binnen toestel behoorlijk zijn. Het buitendeel kan ook binnen worden opgesteld, mits er via gevelroosters voldoende buitenlucht toegevoerd kan worden. Bij een binnenopstelling is het ook nog eens mogelijk de retour ventilatielucht van de woning over de buitenunit te laten passeren waardoor het systeem nog efficiënter wordt.

Lucht/water warmtepomp

Jaren geleden had de luchtgevoerde warmtepomp moeite om bij lage buitentemperaturen voldoende warmte te kunnen leveren om het object te kunnen verwarmen. Echter door toepassing van modulerende compressoren en ventilatoren, elektronische expansieventielen, verbeterde warmtewisselaars en intelligente elektronica leveren luchtgevoerde warmtepompen ook bij lage buitentemperaturen van -10˚C nog steeds zonder probleem ruim voldoende vermogen om een huis te verwarmen.

Wanneer de warmte wordt afgegeven aan water om radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen, spreekt men van een lucht/water warmtepomp. De lucht/water warmtepomp kan ook worden ingezet om warm tapwater te produceren voor de badkamer, keuken of een productieproces. In dat geval bestaat de warmtepomp uit drie onderdelen, een buitendeel, een binnendeel en een boilervat. Het binnendeel zorgt ervoor dat de warmte die buiten onttrokken is wordt opgewaardeerd en zet het vervolgens om in warm water voor de verwarming. Middels een 3-weg klep wordt een keuze gemaakt om het warme water met een zo laag mogelijke temperatuur te gebruiken voor ruimteverwarming of om warm tapwater te maken met een hogere temperatuur. Zo wordt de warmtepomp voor beide doeleinden zo optimaal mogelijk ingezet. Om ruimte en installatietijd te besparen, kunt u een binnendeel overwegen waarbij het boilervat geïntegreerd is.

Lucht/lucht warmtepomp (Airco)

Een andere manier van het afgeven van warmte en koeling kan via lucht. Dan spreekt men van een lucht/lucht warmtepomp. Hier zijn verschillende oplossingen voor, waarbij geklimatiseerde lucht de ruimte wordt ingeblazen via: Een plafondunit die in een systeemplafond wordt weggewerkt, een kanaalunit waarbij alleen luchtroosters zichtbaar zijn, een zichtbare wandunit die men als een traditionele airco-unit herkent.

Bij de hedendaagse renovaties van de woning gaat men vaak voor een combinatie van warmtepomp en airco en/of infrarood (IR) warmtepanelen. Dan ontwerpt men de warmtepomp alleen voor de vloerverwarming op de begane grond en laat men de radiatoren op de slaapverdieping geheel vervallen. Hier worden dan airco units voor de slaapkamers en IR panelen voor de overige ruimten geïnstalleerd. Groot voordeel van deze aanpak is dat de warmtepomp een stuk kleiner kan zijn. De airco en IR panelen kunnen dan op basis van slimme schakelingen, extra gebruik maken van de overtollige zonne-energie uit de zonnepanelen.

  • Kennis en ervaring
  • Korte lijnen
  • Deskundig advies
  • Vakwerk