Zonneboilers

Verwarm uw water met een zonneboiler

Als u een cv-ketel heeft, dan zal in de regel uw water worden opgewarmd door middel van gas. Maar net zoals u met zonnepanelen uw huis kunt voorzien van schone energie van de zon, kunt u dit ook bereiken met het verwarmen van uw leidingwater. Hiervoor gebruikt u een zonneboiler. De boiler werkt in principe als een normale boiler die vaak bij een cv-ketel hangt, maar u gebruikt geen gas of elektriciteit. Uw water wordt opgewarmd door de zon. Hiermee bent u milieubewust bezig en uw energierekening wordt lager.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een voorraadtank dat water opslaat en warm houdt door middel van de zon. Aan de boiler zitten thermische zonnepanelen die het water opwarmen. De boiler bestaat verder uit een pomp om het warme water naar de waterleidingen te pompen. Wel moet u er rekening mee houden dat de zon niet altijd schijnt als u warm water nodig heeft. U kunt er ongeveer 50% van uw water mee verwarmen. Een combinatie met een verwarmingssysteem is daarom noodzakelijk. Er bestaat ook een zonneboiler combi. Met een combi profiteert u van zowel warm sanitairwater als warm water voor de centrale verwarming.

 • verwarmt 50% van uw water
 • meehelpen aan een duurzame wereld
 • lagere energierekeningen
 • ontvang subsidie voor een zonneboiler

Wat is een warmtepompboiler?

 • verwarmt 70% van uw water
 • meehelpen aan een duurzame wereld
 • lagere energierekeningen
 • ideaal voor kleinere daken

Een warmtepomp boiler is in feite een grote energiezuinige elektrische waterkoker. Vaak installeren we deze in combinatie met zonnepanelen. Het overschot aan energie van de panelen kunnen we dan, door gebruik te maken van slimme techniek, gebruiken om het vat extra te verwarmen. Dit is een stuk kosten effectiever dan het overschot tegen laag tarief terug te leveren aan het net als salderen dadelijk verdwenen is. De warmtepomp-boiler kan daarnaast met diverse andere duurzame technieken geïntegreerd worden. Bijvoorbeeld door de ventilatie lucht via een warmte-terug-win (WTW) spiraal in de boiler of thermische platen te gebruiken welke een deel van de zonne-warmte opvangen. Het voordeel ten opzichte van een zonneboiler is dat als de maximale temperatuur is bereikt, de energie van de zonnepanelen voor andere doeleinden ingezet kan worden. Het rendement per vierkante meter op uw dak wordt dus verhoogd!

Zelf schouwen

Met ons zelf schouwen document analyseert u staps gewijs uw woning. Ontdek welke aspecten van uw woning voor een duurzaamheid upgrade geschikt zijn. Op die manier kunt u voorbereid offertes aanvragen en voorkomt u dure miskopen.

Prijzen

De prijzen worden door enkele factoren bepaald. Zo is de grootte van het huishouden belangrijk. Hierop schaft u een voorraadvat van een bepaalde grootte aan. Hoe groter het voorraadvat is, des de hoger zal de prijs zijn. Gemiddeld betaald u voor de aanschaf van een boiler tussen de € 3.000,- en € 5.000,-. Dit is de gemiddelde prijs op basis van een gezinssamenstelling van vier personen. Heeft u een grotere boiler nodig, dan kunnen de prijzen zomaar oplopen richting de € 7.000,-. Deze aanschafprijs kunt u eventueel nog verlagen met een subsidie. U kunt de investering dan sneller terugverdienen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd is belangrijk, want hiermee kunt u nagaan in hoeveel tijd u uw investering heeft terugverdiend. U verdient uw investering terug door middel van besparingen op energie. Gemiddeld zal dit een besparing zijn van tussen de € 150,- en € 200,- per jaar. Hiermee komt de zonneboiler terugverdientijd gemiddeld op zo’n 10 tot 16 jaar. Er kunnen jaren tussen zitten waarbij u meer kunt besparen, zodat het terugverdienen sneller gaat. Ook is de hoogte van de subsidie belangrijk, want dit kan de aanschafprijs behoorlijk verlagen.

Zonneboiler subidie

Hoewel de Nederlandse overheid de subsidie op zonnepanelen heeft gestopt, kunt u tot 2021 nog wel profiteren van een zonneboiler subsidie. Afhankelijk van het type boiler, bedraagt de zonneboiler subsidie ongeveer € 650,- tot € 1.000,-. De voorwaarden om subsidie te ontvangen is onder andere dat het type zonneboiler op de lijst moet voorkomen die de overheid heeft opgesteld en professioneel geïnstalleerd moet worden.

De Standaard Zonneboiler

Een standaard zonneboiler systeem bestaat uit een collector en een voorraadvat (boiler). De zonnecollector wordt op het dak gelegd en aangesloten op een voorraadvat, ook wel boiler genoemd. Het voorraadvat houdt het water op temperatuur. Zodra er in de woning warm water nodig is, wordt het warme tapwater direct afgegeven uit het voorraadvat of wanneer de temperatuur niet hoog genoeg is, verder opgewarmd door de cv-ketel. Het warme tapwater wordt vervolgens gebruikt voor de douche, badkamer en keuken. Daarnaast kunt u ook de wasmachine en vaatwasser aansluiten. Een standaard zonnecollector is ongeveer 3 m2 groot en wordt boven op de dakpannen bevestigd. Als u een plat dak heeft, worden de collectoren met beugels in combinatie met ballast boven op het dak bevestigd. Een standaard boilervat is 100 liter.

De Compacte Zonneboiler

Bij de compacte zonneboiler zijn de collector en het voorraadvat met elkaar geïntegreerd, vandaar de naam ‘compacte’ zonneboiler. Het voordeel van dit type zonneboiler is dus dat deze zonneboiler veel minder plaats inneemt, omdat er geen boiler in het huis hoeft te staan. Het is wel belangrijk dat het dak het extra gewicht van de boiler kan dragen. Een compacte zonneboiler heeft gemiddeld een wat kleinere inhoud dan de standaard boiler. Een compacte zonneboiler heeft een voorraadvat met een inhoud tussen de 75 en 150 liter.

Een compacte zonneboiler levert alleen warm tapwater voor douche, badkamer en keuken. Het grootste nadeel van een compacte zonneboiler is dat deze in de meeste gevallen niet aangesloten kan worden op het verwarmingssysteem. Dit type zonneboiler is ideaal voor kleinere woningen met weinig ruimte en een laag warm water verbruik.

De CV Zonneboiler

De cv zonneboiler dankt zijn naam aan het feit dat er een leiding van de cv-ketel door het voorraadvat loopt. De temperatuur van het water in het voorraadvat is daardoor hoger (60 graden Celsius) dan bij andere zonnecollectorsystemen. Het voordeel hiervan is dat de zonneboiler als een soort  voorverwarmer werkt voor de cv-ketel. De cv-ketel hoeft hierdoor minder hard te werken waardoor je bespaart op je stookkosten. Daarnaast kun je met deze oplossing veel warm water op hetzelfde moment gebruiken. Dat betekent dat je kan douchen en afwassen op het zelfde moment. Omdat het voorraadvat meer warmte kwijt kan, door het cv-water voor te verwarmen, levert deze oplossing de grootste besparing en het meeste rendement op. Daarnaast is dit de beste oplossing voor grote woningen met een groot huishouden. Het voorraadvat staat net zoals een standaard zonneboiler systeem los van de collector op het dak.

Zonneboiler Combi

Als u naast warm tapwater ook uw huis wilt verwarmen met een zonneboilersysteem dan is een zonneboiler combi de juiste keuze uit de zonneboilersystemen. Dit werkt het beste als het huis wordt verwarmd via vloer- of wandverwarming. Deze vormen van verwarmingssystemen werken met lage watertemperaturen van maximaal 55 graden. Met lage temperatuurverwarming wordt er langer en constanter gestookt, ten opzichte van de normale verwarming via radiatoren. Dat is gunstig voor de verwarming vanuit het boilervat, omdat het vat niet zulke hoge temperaturen aan kan. In dit systeem wordt het voorraadvat uitgerust met meerdere warmtewisselaars waarmee het verschillende watertemperaturen (warm tapwater en leidingwater voor cv) kan leveren. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water uit het voorraadvat na-verwarmt wordt als dit nodig is om de gewenste watertemperatuur te bereiken.

 • Kennis en ervaring
 • Korte lijnen
 • Deskundig advies
 • Vakwerk