Zonnepanelen

Maak gebruik van zonne-energie

Een van de meest duurzame maatregelen die u kunt treffen om te besparen op energiekosten is door gebruik te maken van zonne-energie. Met zonne-energie zult u niet alleen  energiekosten besparen, zonne-energie is  goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Waar moet u allemaal op letten als u zonnepanelen op uw dak wilt laten installeren? En uiteraard wilt u weten wat de kosten zijn en of u uw investering kunt terugverdienen.

De voordelen

Zonnepanelen hebben veel pluspunten vergeleken met conventionele soorten energievoorziening. De meerwaarde van zonnepanelen ligt niet alleen in de financiële besparing die ze opleveren. Zo hebben zonnepanelen ook een lange levensduur en hebben de panelen weinig onderhoud nodig.

  • Snel geld verdienen met zonnepanelen
  • Meehelpen aan een duurzame wereld
  • Onafhankelijk worden van de energie leverancier
  • Waardevermeerdering van uw woning of bedrijf

We weten er alles van

Een belangrijk aandachtspunt bij de aankoop van zonnepanelen is het rendement van de panelen, de prijs-kwaliteitverhouding en de hoeveelheid panelen. Wij voorzien u van alle informatie. Denk hierbij aan het rendement en het aantal panelen dat op het dak van uw woning of bedrijf past. Wij helpen u met het aanschaffen van zonnepanelen en kunnen u er alles over vertellen. 

Serieel geschakeld

Zijn de zonnepanelen serieel geschakeld, dan is er sprake van een gesloten systeem waarin alle zonnepanelen met elkaar zijn verbonden. De opgewekte gelijkstroom loopt door alle zonnepanelen heen en de totale spanning wordt bij elkaar opgeteld. Er komt dus een totaal van spanning van alle zonnepanelen in de omvormer aan.

Het voordeel van serieel geschakelde zonnepanelen is dat de energie zich snel door de zonnepanelen verplaatst en ook de omvormer de stroom gemakkelijker kan omzetten. Serieel geschakeld is niet in alle situaties aan te bevelen. Is er bijvoorbeeld veel sprake van schaduwvorming op je zonnepanelen, dan beïnvloed dit het vermogen van alle panelen tezamen. Er hoeft maar één paneel minder energie op te wekken die daarmee ook het vermogen van de overige panelen beïnvloed.

Gebruik dit systeem dus als de zonnepanelen de gehele dag volop van de zon kunnen profiteren zonder schaduwvormingen

Parallel geschakeld

Parallel geschakelde zonnepanelen werken anders. Er wordt met dit systeem gebruik gemaakt van micro omvormers. Dit zijn kleine omvormers die direct achter ieder zonnepaneel is geplaatst. De opgevangen energie wordt direct omgezet naar wisselstroom en hoeft niet eerst langs alle zonnepanelen gevoerd te worden. Een verminderend vermogen in één zonnepaneel heeft geen invloed op de andere zonnepanelen. Daarom is een parallel geschakeld systeem van zonnepanelen met micro omvormers geschikter om te plaatsen als je veel schaduwvorming boven je dak hebt.

Micro omvormers

Zon verwarmt de zonnecellen in de zonnepanelen. Maar hier houdt het niet op. De stroom die door de zon wordt opgewekt is niet geschikt om voor onze huizen te gebruiken. Het is namelijk gelijkstroom. Wij gebruik juist wisselstroom.

De stroom moet dus omgezet worden van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit proces vindt plaats in de micro omvormer. De opgewekte stroom moet vanuit de zonnepanelen naar de omvormer geleid worden. Dit kan via een parallel of serieel geschakeld systeem. Wat deze systemen inhouden leest u in de artikelen hierboven.

Soorten zonnecollectoren

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector is een zonnecollector die op het eerste oog veel lijkt op een zonnepaneel waarmee je elektriciteit opwekt. Zoals de naam al doet vermoeden is de collector een vlakke plaat. Onder de vlakke plaat zitten buizen met water die opwarmen zodra er zon op de vlakke plaat valt. Het opgewarmde water stroomt vervolgens via de buizen naar het voorraad.

Een vlakke plaat zonnecollector is vlak en egaal zwart. Veel huiseigenaren kiezen voor dit type collector omdat ze dit mooier vinden dan vacuümbuis of heat pipe. De vlakke plaat zonnecollector is ook te gebruiken in een zogenaamd zonnedak. Een zonnedak bestaat uit zonnepanelen en/of zonnecollectoren die als dakbedekking gebruikt worden. Als u het dak gaat vervangen kan dit financieel aantrekkelijk zijn omdat u dan minder dakpannen nodig heeft om het dak mee te bedekken.

Vacuümbuis en Heatpipe

Een vacuümbuis zonnecollector wordt ook wel een heat pipe genoemd. Een vacuümbuis zonnecollector bestaat uit meerdere dubbelglas buizen die vacuüm gezogen zijn en waarop een warmtevasthoudende coating is aangebracht. Door de vacuümbuis loopt water die opgewarmd wordt door de invallende zonnestraling. Het verschil met een vlakke plaat collector is dat de goede isolerende werking van de buizen ervoor zorgen dat de warmte beter wordt vastgehouden vergeleken met een vlakke plaat zonnecollector.

In de winter en bij bewolking of mist behaalt een vacuümbuis zonnecollector een hoger rendement dan de vlakke plaat zonnecollector. Als u warm water wilt gebruiken voor het verwarmen van uw woning dan is de vacuümbuis zonnecollector de beste oplossing. Een nadeel ten opzichte van de vlakke plaat collector is dat het maximale vermogen (warmte) dat opgewekt kan worden lager is. Dit is vooral in de zomer te merken wanneer een vlakke plaat zonnecollector een hogere warmte opbrengst heeft.

PVT-panelen

Heeft u een klein dak en wilt u warmte en elektriciteit opwekken? PVT (Photo Voltaïsch Thermisch) is een techniek waarmee men warmte en elektriciteit tegelijkertijd opwekt. Een PVT systeem is in feite een zonnepaneel bovenop een zonnecollector. Het zonnepaneel zorgt voor de elektriciteit en de zonnecollector zorgt voor de warmte. Een voordeel van dit systeem is dat het veel ruimte bespaart en hiermee de energieopbrengst per m2 verhoogt op het beschikbare dakoppervlak. De totale efficiëntie van een PVT systeem ligt zo’n 40% hoger dan een zonnepaneel. Financieel gezien is een PVT paneel op dit moment minder aantrekkelijk dan de twee los staande installaties (zonnepanelen en een zonneboiler). Dit komt doordat de prijs van een PVT paneel nog erg hoog ligt. Het is een vrij nieuwe techniek die in ontwikkeling is en de prijzen zullen de aankomende jaren verder zakken.

Heeft u voldoende ruimte op het dak van uw huis? Dan kunt u de systemen beter los van elkaar aanschaffen. Heeft u weinig (zonnig) dakoppervlak? Dan kan een PVT systeem erg interessant zijn. Met een PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar er wordt ook warm water mee gemaakt. Het dak krijgt nu dus een dubbelfunctie er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden.

  • Kennis en ervaring
  • Korte lijnen
  • Deskundig advies
  • Vakwerk

Zonnepanelen laten plaatsen in de omgeving van BestBoxtelGemertHelmondLaarbeekNuenenOirschotRosmalenSchijndelSon en BreugelUden of Veghel? Neem dan contact met ons op. Woont u ergens anders? Ook dan helpen we u graag!